Horeca, Koffie

Vaste plek op de kaart voor de koffiecocktail

6 mrt , 2018  

De opmars van het koffiecocktailsegment lijkt niet te stuiten. Het vakmanschap van barista’s en bartenders versterkt elkaar, wat zorgt voor een verrassend en breed scala aan recepten. Samen creëren zij de perfecte koffiecocktail, die inzetbaar is op verschillende momenten. Tia Maria maakt met de Coffee Academy de kennisoverdracht mogelijk en werkt samen met lokale koffiepartners om innoverende en onderscheidende cocktails op de kaart te zetten. Drie horecaondernemers en koffiecocktail-expert Troy Guasque delen hieronder hun ervaringen.

Kennis is de sleutel tot het maken van een goede koffiecocktail
Tia Maria biedt horecaprofessionals interactieve koffiecocktailsessies in samenwerking met kundige, ervaren koffiepartners. Expert en trainer van de Tia Academy Troy Guasque: “Bartenters zijn wat losser en experimenteler, waar barista’s juist de details en techniek erg belangrijk vinden. Hierdoor kun je samen de perfecte koffiecocktail creëren. Door de samenwerking met koffiepartners is er een wereld voor me open gegaan, koffie is zoveel meer dan bitter.”

Guasque geeft tijdens de sessies ook advies aan horecaondernemers: “In plaats van vijftig cocktails, zet twaalf hele goede op de kaart waarvan drie koffiecocktails. Op die manier help je gasten bij het kiezen en weet je zeker dat alle cocktails van goede kwaliteit zijn.”

Onderscheidend vermogen
Michael Stekhuizen van grand-café de Spil in Groesbeek was direct enthousiast toen Tia Maria de nieuwe koffiecocktails introduceerde. Stekhuizen merkt dat koffiecocktails onderscheidend vermogen geven en toch laagdrempelig zijn. Stekhuizen: “De groep die een koffiecocktail bestelt, dat zijn de 25-35 jarigen, die op zoek zijn naar nieuwe ervaringen. De cocktails zijn cool om te zien en cool om te drinken”.

Voorbij het after dinner moment
Bij restaurant ’t Zusje in Nijmegen worden koffiecocktails ingezet op het after dinner moment, tijdens het dessert. Het zijn vooral vrouwen die dan een koffiecocktail bestellen. Wendy van der Laan, franchisenemer: “In de toekomst komt een aparte bar waar de gasten ook alleen kunnen borrelen en na het diner hun avond uit kunnen afsluiten. Wij verwachten dat drankjes zoals de koffiecocktail het after dinner moment kunnen verlengen.”

Extra koffiemoment voor dag- en koffiezaken
Het beste moment voor de koffiecocktail verschilt per concept volgens expert Troy Guasque; “Hij leent zich ook goed voor het einde van de middag, ook wel het borrelmoment, de overgang van de dag naar de avond” Carlijn Evers, mede-eigenaar van FIKA kan zich hierin vinden; “Wij hebben de koffiecocktail op de kaart gezet om het borrelmoment onder de aandacht te brengen. Wij zijn open van 10.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds. Na 16.00 uur komen onze gasten niet meer voor een kop koffie, maar een koffiecocktail is dan wel aantrekkelijk.”

, , , , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.