Horeca

Is plexiglas de redding voor de horeca?

18 feb , 2021  

De restaurants gaan er anders uit zien. Om besmetting te voorkomen worden plexiglas schermen geplaatst bij de tafeltjes. Tot begin maart zijn de restaurants nog verplicht gesloten. Het is te hopen dat de restauranthouder zijn zaak met steunmaatregelen enigszins financieel overeind houdt.

Maatregelen
Hoop doet leven. Door de vaccinaties zal op termijn voor de horeca de deuren weer open gaan. Wel zal er kritisch gekeken worden op de manier waarop restaurants weer gasten kunnen ontvangen. Vast staat dat er de nodige maatregelen genomen moeten worden om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Schermen ter bescherming
Kuchschermen zullen een belangrijk aspect zijn om gasten te beschermen. Door gebruik te maken van mobiele plexiglas schermen kan men het scherm flexibel verschuiven zonder ingrijpende verbouwingen. De verwachting is dat maximaal vier personen aan een tafel mogen plaatsnemen. In de zomer van 2020 zijn de kuchschermen als coronapreventie maatregel goedgevonden door het RIVM.

Deurbeleid en maximum van gasten
Restaurants dienen een deurbeleid te voeren en het aantal gasten is gemaximeerd naar de beschikbare vierkante meters. Voldoende schermen bij de gasten, maar ook voor het personeel. Er dienen duidelijke looproutes te zijn voor zowel de gasten als het personeel. Naast deze maatregelen zullen er eisen worden gesteld aan de ventilatie. Goed ventileren helpt om de overdracht van luchtweginfecties, te beperken.

Ophalen eten mag
Zoals ook bij restaurants mag je het eten wel ophalen en thuis nuttigen. Hetzelfde geldt voor koffie. Koffie kun je nog steeds krijgen, maar je dient de beker met koffie wel mee te nemen. Coffeetogo noemen we dat. Koffiebars die uitsluitend voor ‘take away only’ koffie verkopen. In coronatijd is eventjes een koffie halen een nieuw uitje geworden. Het geeft de wandeling een doel en we zijn even uit het huis.

Er zijn nog genoeg onzekerheden. Een anderhalve meter restaurant betekent hoe dan ook een gastenbezetting van 35 procent. Dat is niet rendabel voor een gezonde bedrijfsvoering. Met kuchschermen en slimme looproutes kan de bezetting behoorlijk verhoogd worden tot een hopelijk acceptabel niveau.

, , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.