Gezondheid, Koffie

Wat is duurzame koffie?

26 mrt , 2021  

We zijn steeds meer bezig met duurzaam leven. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Niet alleen door bijvoorbeeld je afval te scheiden, maar ook door een duurzaam kopje koffie te drinken. Maar wat is duurzame koffie precies?

Duurzame koffie
We drinken als Nederlanders gemiddeld minimaal drie koppen koffie op een dag. Ook over de rest van de wereld drink met nog steeds veel koffie, gemaakt van koffiebonen tot instantkoffie. Hierdoor ontstaat er ook druk op de koffieboeren en hun tropische leefomgeving. Er zijn gelukkig steeds meer koffiemerken die hun koffie duurzaam produceren.

Duurzame koffie is koffie die op verantwoorde wijze is geproduceerd. Tijdens dit proces wordt rekening gehouden met het milieu en de mens. Er komen bij de plantage bijvoorbeeld geen giftige stoffen aan te pas en werknemers worden eerlijk behandeld en betaald.

Tips duurzame drinken
Gelukkig zijn er een aantal dingen waardoor ook jij duurzaam koffie kan drinken in de toekomst. Maak bijvoorbeeld niet meer koffie dan dat je op gaat drinken. Zo verspil je niks. Schakel ook, na gebruik, je koffiemachine weer uit. Zo verspil je ook geen energie. Gooi gebruikte koffiefilters en koffieprut in de biobak en kies bij voorkeur biologisch afbreekbare koffiecupjes. Ook bestaan er tegenwoordig herbruikbare koffiecupjes die je zelf kan vullen met gemalen koffie.

Probeer tot slot minder koffie met melk te drinken. Eén kopje koffie met melk, bijvoorbeeld een koffie verkeerd, is veertien keer zo belastend voor het klimaat dan een kopje espresso.

Duurzame koffiebonen
Tegenwoordig vind je steeds meer duurzame koffiebonen. Zo biedt Koffiepiraat een hoop duurzame koffiesoorten aan. Op deze manier dragen we allemaal een steentje bij aan een goed milieu.

, , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.