Duurzaam, Horeca, Koffie

Van Zelst Automaten brengt 100% klimaatneutrale koffie op de markt

20 nov , 2015   Gallery

Van Zelst Automaten, landelijk leverancier van koffie en koffieapparatuur brengt gecertificeerde 100% klimaatneutrale koffie op de markt: de Melange d’Or Futuro Verde. De Futuro Verde koffiebonen, onderdeel van het Melange d’Or koffieconcept, hebben eind oktober het “HIER Klimaatneutraal Gegarandeerd” certificaat ontvangen van de Climate Neutral Group.

Gecertificeerde 100% CO2-vrije koffie van Cradle-to-Grave
Als organisatie heeft Van Zelst Automaten duurzaam ondernemen voorop staan. “In ons assortiment hadden we al Max Havelaar koffie en andere 100% duurzame producten, maar als organisatie willen we verder gaan door koffie aan te bieden die niet alleen 100% duurzaam is maar ook vanaf productie tot aan de consumptie bij onze klanten 100% CO2-vrij is.” aldus Maarten van Zelst, directeur Van Zelst Automaten. “Het unieke aan de Futuro Verde koffie is dat hij gecertificeerd klimaatneutraal is van Cradle-to-Grave, dat wil zeggen vanaf de koffieteler tot en met de eindgebruiker. Gangbare klimaatneutrale koffie is in de regel CO2-vrij van Cradle-to-Gate. Wij gaan hier dus een stap verder en nemen het aandeel CO2-uitstoot van de eindgebruiker, gemiddeld zo’n 65% van de totale CO2-uitstoot, voor onze rekening. Hiermee komen wij klanten die CO2-vrij ondernemen volledig tegemoet en kunnen zij makkelijker voldoen aan hun eigen klimaatneutrale doelstellingen.

De volgende stap: de Van Zelst organisatie klimaatneutraal maken
Tijdens het project om de klimaatneutrale koffie te realiseren is onze organisatie doorgelicht en is de CO2-voetafdruk in kaart gebracht. In samenspraak met Climate Neutral Group, een certificerende organisatie, passen we maatregelen toe waarmee we de CO2-uitstoot verminderen. Zo hebben we ons wagenpark onlangs uitgebreid met elektrische wagens, om minder CO2-uitstoot te hebben in het logistieke traject. De volgende stap is om de gehele organisatie gecertificeerd klimaatneutraal te maken. Het officiële certificaat hiervan ontvangen we de komende dagen.

CO2-compensatie met Cookstoves project in Uganda
In de totale levenscyclus van koffie wordt CO2 uitgestoten, die schadelijk is voor het klimaat, milieu, mens en dier. Om het certificaat 100% duurzame koffie voor de Futuro Verde koffiebonen te mogen voeren is de CO2-uitstoot eerst in kaart gebracht en wordt deze vervolgens gecompenseerd door Van Zelst Automaten via een klimaatproject, die deze CO2-uitstoot elders op de wereld verlaagt. Van Zelst draagt bij aan het project Cookstoves in Uganda van Climate Neutral Group. Nu wordt in Oeganda door 95% van de bevolking nog gekookt op open vuur. Door het gebruik van efficiënte houtskoolovens is 50% minder houtskool nodig om te koken. Hiermee wordt niet alleen 327 ton CO2 bespaard, maar zijn er ook positieve effecten voor de gezondheid van de gebruikers. Bij het koken op deze cookstoves komen er minder schadelijke stoffen vrij. Daarnaast winnen de gebruikers tijd, omdat het koken veel sneller gaat. En er wordt geld bespaard, omdat er minder houtskool ingeslagen hoeft te worden. Er kan nu meer tijd worden besteed aan het gezin, werk of opleiding. Met het bespaarde inkomen worden vooral schoolboeken en benodigdheden bekostigd. Dit Cookstove project voldoet aan de hoogste standaard in compensatie, de Gold Standard, ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds, die CO2-reductie en voordelen voor de lokale bevolking garandeert.

, , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.