Duurzaam, Koffie

Lavazza goes Colombia

19 mrt , 2018  

Giuseppe Lavazza, vicepresident van Lavazza bezocht samen met Juan Manuel Santos, president van de Republiek Colombia en winnaar van de 2016 Nobelprijs voor de Vrede, de lokale gemeenschappen in de gemeente Mesetas in het departement Meta, aan de voet van het Cordillera Oriental gebergte.

 

Sinds 2015 is Lavazza met haar wereldwijde Lavazza Tierra programma actief in het gebied waar jarenlang geen koffie kon worden geteeld vanwege de daar gevoerde guerrillaoorlog. Sinds 2013, aan het einde van het conflict met de FARC, ontvingen boerenfamilies grond van de overheid die eerder werden gebruikt voor illegale gewassen, met als doel om plantages in hun oude glorie terug te herstellen. De Giuseppe e Pericle Lavazza Foundation, een non-profitorganisatie zet zich samen met lokale instellingen, Ngo’s en bedrijven in om de behoeften aan ondernemerschapsontwikkeling, agrarische en technologische opleidingen en infrastructuur te faciliteren. Het uiteindelijke doel is om de sociale en ecologische omstandigheden, evenals de productietechnieken van gemeenschappen bestaande uit koffieproducenten en hun gezinnen te verbeteren.

Tijdens de eerste fase van het project, dat is ontwikkeld door de Lavazza Foundation, werden tussen 2015 en 2017 enkele belangrijke resultaten behaald: meer dan honderd Colombiaanse boerengezinnen waren in staat om de koffieplantages in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Als gevolg daarvan is het gebied in korte tijd begonnen met het produceren van hoge kwaliteit koffie voor Lavazza’s ¡Tierra! Colombia-product, afkomstig van 100% duurzame landbouw en gecertificeerd door de NGO Rainforest Alliance. Dit is een internationale organisatie die de introductie van meer duurzame landbouwpraktijken bevordert met als doel het milieu te beschermen en waardige levensomstandigheden voor telers te garanderen.

Tijdens de tweede fase van het project biedt de Lavazza Foundation via het “Technology Transformation”–plan de mogelijkheid de regionale economie nieuw leven in te blazen en gezinnen van telers in de gebieden te re-integreren. Dit initiatief wordt verwezenlijkt door een internationaal partnerschap van Colombiaanse instellingen (het departement van de President en het Ministerie van Telecommunicatie, ANE), Carcafè, Microsoft, SAP en de projectmanagers ALO-partners en non-profitorganisatie Makaia.

“Ik voel me vereerd om deel uit te maken van dit project. Colombia, de derde koffie exporteur ter wereld, is van groot belang voor Lavazza. We hebben een langdurige relatie opgebouwd met het land, importeren karakteristieke koffiesoorten en voeren hier een aantal baanbrekende duurzame ontwikkelingsprojecten uit”, aldus Giuseppe Lavazza, vicepresident van de Lavazza Group. “Volgens onze strategische visie zijn diepere integratie van economische groei, sociale integratie en milieubescherming het enige wat ons in staat stelt de wereld waarin we leven te beschermen.”

Na het gezamenlijk bezoek van Giuseppe Lavazza en president Juan Manuel Santos kijkt de Lavazza Foundation alvast naar de toekomst. De doelstellingen zijn ambitieus: het actieterrein uitbreiden naar andere gebieden in het Meta departement en het aantal scholen, boerderijen, en gezinnen vergroten die kunnen profiteren van de drie componenten van het project, namelijk: internettoegang en connectiviteit, culturele en technologische ontwikkelingen, en de emancipatie van producenten.

“Technology Transformation” – plan
Het project is opgesplitst in fasen, connectiviteit aan het gebied leveren gevolgd door technologische training en ten slotte de levering van technische diensten aan de plaatselijke bevolking.

Connectiviteit is met behulp van TV White Space (TVWS), een technologie die gebruik maakt van de zogenaamde “witte ruimte”, ongebruikte frequenties in het tv-signaal spectrum, naar koffieboerderijen en scholen in de Meta-afdeling gebracht.

Tot nu toe hebben 65 mensen (32 koffieproducenten en 33 leraren) deelgenomen aan de eerste trainingscursussen ‘’Technologie toepassen’’ en ‘’Technologie in de landbouw’’. Door het gebruik van digitale tools moet het project een positief effect hebben op de koffieproductie, waarbij precisielandbouw en het gebruik en beheer van digitale gegevens een rol spelen.

Tenslotte heeft de universiteit van Antioquia, door gebruik te maken van de connectiviteit, verschillende mogelijkheden voor telediagnose en teleconsultatie ingevoerd. Met als doel de toegang tot medische zorg te vergemakkelijken en toegang te bieden tot gespecialiseerde medische diensten op afstand, bijvoorbeeld op het gebied van moederschap en interne geneeskunde.
Het resultaat is een gemeenschap die toegang heeft tot kennis, vaardigheden voor precisie landbouw en gebruik kan maken van telediagnose, iets wat twee jaar geleden nog ondenkbaar was.

Dit kleine maar innovatieve programma heeft veel impact, zoveel dat het door de Colombiaanse instellingen wordt beschouwd als een baanbrekend project en het model ook in andere delen van het land zal worden geïmplementeerd.

, , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.