Duurzaam, Koffie

El café de Colombia

5 jul , 2016  

El café de Colombia, wat veel feestelijker klinkt dan koffie uit Colombia, is één van de beste en bekendste koffies ter wereld. De koffie is zo geroemd dat het koffielandschap van Colombia sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst staat en Simon Lévelt er een blog aan wijdde.

Drie koffieplanten, geen weesgegroetjes
Het is niet bekend wanneer koffie precies arriveerde in Colombia. Het verhaal gaat dat de koffie is geïntroduceerd door de jezuïeten, ergens in de 17e eeuw. De bevolking van Colombia werd aangemoedigd om koffie te produceren, maar zij waren lastig te overtuigen. Het duurt immers drie tot vijf jaar voordat de koffieplant voor het eerst geoogst kan worden, en hoe verdien je in de tussentijd je geld?

Het was priester Francisco Romero die de uiteindelijke oplossing verzon. Na het afnemen van de biecht verving hij zijn standaard boetedoening door de opdracht te geven 3 à 4 koffieplanten te planten. De aartsbisschop vond dit zo’n geweldig idee, dat het een standaard boetedoening werd. Hiermee werd Colombia één van de grootste koffieproducerende landen.

Colombia als koffieland
Het bijzondere van Colombia als koffieland, is dat er van noord tot zuid koffie groeit. In de regio’s rondom het berggebied groeien de koffieplanten op grote hoogte in de schaduw van bananenplanten en guavebomen. Deze bieden bescherming tegen de hoge temperaturen en stevige winden.

Daarnaast heeft Colombia als enige land twee oogstmomenten. Omdat ze twee regenseizoenen hebben, kan in de periode van september tot december de main crop geoogst worden. Maar van maart tot juni ook de fly crop, een meestal kleinere oogst die ook wel mitaka wordt genoemd.

Tolima Planadas
Omdat er koffie door heel Colombia groeit, geeft de diversiteit van de gebieden iedere koffie zijn unieke cup-karakteristieken. Wil je zelf proeven hoe koffie uit Colombia smaakt? Nieuw – en tijdelijk – in het assortiment van Simon Lévelt, is de Tolima Planadas. Een fruitige koffie met een medium body en sprankelend fris aroma. Naast de aangename fruitige frisheid kun je volle tonen van melasse, granen en chocolade te herkennen.

Deze 100% Arabica koffie komt uit de regio Tolima, gelegen tussen de eerder genoemde regio’s Armenia, Manizales en Bogata in. Tolima is één van de meest onherbergzame provincies van Colombia. De koffie groeit hier op 1800 – 2000 meter hoogte en wordt geoogst in de periode september – december.

Voor meer informatie over de Tolima Planadas en koffieland Colombia, bezoek je SimonLevelt.nl/blog/koffieland-colombia

, , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.