Horeca, Koffie

Koffieoorlog in Delftse Horeca?

8 feb , 2015  

Horecabaas Tijn Noordenbos uit Delft was het zat dat een kopje koffie elk jaar weer duurder werd. Per januari verlaagde hij zijn prijzen tot een minimum in zijn koffiehuis en lunchroom Uit de Kunst aan de Oude Delft. Collega-ondernemers zijn er niet blij mee. ‘Wij worden nu weggezet als zakkenvullers.’

Kostte een gewone koffie voorheen meer dan 2 euro, wie nu langsgaat bij lunchroom Uit de Kunst legt slechts 1,65 euro neer. Voor een cappuccino moet bij deze gelegenheid 1,75 euro worden afgetikt. De continue prijsstijging was horecabaas Tijn Noordenbos een doorn in het oog en totaal onnodig volgens hem.

En in plaats van wéér een prijsverhoging, besloot hij dit jaar het roer radicaal om te gooien. Als enige horeca-ondernemer in Delft verlaagde Noordenbos juist de prijs van een bakkie. ,,Het is onterecht hoeveel er gerekend wordt en hoeveel de prijzen elk jaar weer omhoog gaan,” begint hij, terwijl zijn lunchroom langzaam vol begint te lopen. ,,Sinds de euro zijn koffiebonen in prijs 1,5 keer gestegen. Maar een kopje koffie is twee tot drie keer zo duur geworden. Elk jaar komt er weer een dubbeltje bij, maar ik begon me af te vragen waarom. Het is een gewoonte geworden die te ver is doorgeschoten.”

Cultus
De komst van de vele koffiezaken zou volgens Noordenbos juist tegenovergesteld moeten werken. “Als er meer aanbod is, zou de prijs juist moeten dalen, maar dat gebeurt helemaal niet. Je hebt hier al zoveel koffiezaakjes. Koffie is een cultus geworden, niets gewoons meer. Starbucks gooit de prijzen omhoog, anderen gaan hierin mee.” Hij verwijst naar landen als Italië en Frankrijk – waar koffie goedkoper is – als voorbeeld van hoe het ook kan.

Collega-ondernemers zijn volgens Noordenbos niet blij met zijn actie. ,,Ze zien het als een aanval op hun prijzen. Ik word niet met eieren bekogeld, maar reuring is er wel.”

Maar volgens Ed Hoogendijk, onder meer voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, en Ferry van Winden van het Stads-Koffyhuis, is dit onmogelijk. ,,Je kunt wel heel populair 1,65 euro voor een koffie vragen, maar het is onverantwoord. De vaste lasten stijgen alleen maar voor ons, misschien is dat in Italië heel laag,” meent Van Winden. “Tijn mag doen wat hij wil, maar ik moet een bedrijf runnen. Wij worden nu weggezet als zakkenvullers, maar als zijn koffie-apparaat straks kapot is, hoe gaat hij dit dan oplossen? Ik kan de deur dan dichtdoen.”

Bron: AD.nl

, ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.