Koffie, Partners

Koffie roosteren, de basis

19 mrt , 2019  

Voor veel mensen staat koffie gelijk aan een heerlijke geur en een intense smaak en aroma. Grappig genoeg hebben groene koffiebonen van zichzelf weinig smaak. Pas tijdens het roosterproces kunnen de koffiekarakteristieken zich goed ontwikkelen. Dat roosterproces verloopt in verschillende fasen. De duur van het roosteren bepaalt of het een light, medium of dark roast wordt.

Roosterprofiel
Voordat de koffiebranders van Simon Lévelt aan het roosterproces beginnen wordt er eerst gekeken naar de gewenste smaak en zetmethode. Op basis daarvan wordt er gezocht naar een passend roosterprofiel. Dat is voor elke koffie uniek. Het roosteren gebeurt in een draaiende trommel waarbij er warmte van buitenaf wordt toegediend. Hierbij is het belangrijk dat de hitte gelijkmatig op de bonen kan inwerken.

Light roast
Deze verhitting zorgt ervoor dat het vochtpercentage in de bonen daalt. Naarmate de temperatuur stijgt, transformeren de bonen van groen naar bruin. Het moment dat de bonen expanderen wordt de ‘eerste crack’ genoemd. Je kunt dit moment herkennen aan een poppend geluid. Voor het verkrijgen van een light roast wordt het roosterproces hierna vrij snel gestopt. In een light roast komen met name de zoete, frisse en fruitige tonen goed naar voren. De koffie heeft vaak een milde body met weinig bitters.

Medium roast
Bij een medium roast gaat het roosterproces nog iets langer door. De koffie krijgt op deze manier een vollere smaak en een wat zwaardere body.

Dark roast
Een paar minuten na de eerste crack volgt een diffuus knetterend geluid. Dit is de tweede crack. Vanaf dat moment is het opletten geblazen, de koffiebonen kleuren nu razendsnel door. Een dark roast kun je herkennen aan een diepe donkerbruine kleur, soms in combinatie met een olieachtige glans. Bij deze variant proef je de meeste bitters.

Meer weten over de verschillende roosterprofielen? Kijk op https://www.simonlevelt.nl/blog/cat/overkoffie/post/light-medium-dark/

, , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.