Koffie

Als cappuccino-liefhebber, welke volautomaat past bij mij?

27 dec , 2021  

Niet iedereen kan zich een professionele espressomachine uit de horeca voor thuis permitteren. Ook niet echt handig natuurlijk om zo’n groot espresso apparaat op het aanrecht te hebben staan. Niet te bedenken dat je veel handelingen moet verrichten om een espresso of cappuccino te zetten. Wie onze website regelmatig bezoekt weet dat we voornamelijk schrijven over professionele espressomachines voor de horeca. Vandaag gaan we het even anders doen, want je wilt huis natuurlijk ook gewoon een lekkere kop koffie kunnen drinken? 

Laat het antwoord hierop ‘Ja’ zijn, want vandaag gaan wij het hebben over de beste volautomatische koffiemachines voor cappuccino-liefhebbers. 

Wat is een volautomatische koffiemachine

Even voor degenen die het niet weten: met een volautomatische koffiemachine zet je een koffie naar keuze met één druk op de knop. Een volautomaat heeft een ingebouwde koffiemolen dus de koffiebonen worden vlak voor de bereiding gemalen. Lekker vers koffie drinken dus. 

Dankzij handige en slimme onderhoudsprogramma’s ben je nauwelijks tijd kwijt aan de schoonmaak en het onderhoud. Het draait dus vooral om gemak: met zo min mogelijk tijd toch van lekkere koffie kunnen genieten. Meer weten over volautomatische koffiemachines? Op baristaworden.nl vind je een handige uitleg. 

Cappuccino van cafe-kwaliteit?

Om direct met de deur in huis te vallen: een cappuccino-liefhebber die hoge eisen stelt aan het drinken van cappuccino’s kan er nog wel eens bedrogen uitkomen. Het melkschuim uit een volautomatische koffiemachine is lang niet zo zacht en romig in vergelijking met een professionele espressomachine. Logisch natuurlijk, zo’n professioneel apparaat is ook veel duurder.

De stoomwand van een espresso apparaat is namelijk zo krachtig dat je er eenvoudig microbelletjes mee kunt maken, wat essentieel is voor zijdezacht schuim. Bij een volautomaat zit heel anders in elkaar. Besluit je een volautomatische koffiemachine te kopen dan zal je jouw verwachtingen wel iets bij moeten stellen. 

Melkopschuimmethoden: welk type past bij jou?

Niet alle volautomatische espressomachines zijn uitgerust met een melkopschuimmethode. Koffiemachines zonder melkopschuimmethode zetten alleen zwarte koffie zoals een espresso, lungo of een espresso doppio. Koop je een volautomaat met melkopschuimmethode dan heb je keuze uit de volgende methoden:

  • Het klassieke stoompijpje: deze vind je vaak op de goedkopere koffiemachines. Het stoompijpje zit dan aan de rechterkant van het apparaat en laat jou het melk handmatig opschuimen. Niet echt handig als je het mij vraagt, ook zijn de resultaten wisselend.
  • Automatisch met melkslang: merken zoals Jura en Siemens maken gebruik van een melkslangetje. Deze koppel je eerst aan het apparaat en het uiteinde plaats je vervolgens in een melkkannetje of een rechtstreeks in een melkpak. 
  • Automatisch met melkreservoir: de meeste merken maken gebruik van een automatisch melksysteem met melkreservoir. Dit is ook het makkelijkst, het reservoir plaatst je namelijk in de machine zelf. Zo hoef je niet eerst een slangetje vast te koppelen en kun je direct beginnen met het zetten van een cappuccino. 

De beste melkschuim 

Het is lastig om een koffiemachine als beste uit te roepen, aangezien we natuurlijk niet alle apparaten geprobeerd hebben. Wel kan ik je zeggen dat je met de Saeco Xelsis kunt rekenen op hele lekkere en stevige melkschuim. Bij Jura zit het wel goed met de textuur van het melkschuim, maar wordt deze door velen als te lauw ervaren.

De beste betaalbare optie

Zit je op budget, maar wil je toch graag lekkere cappuccino zetten? Overweeg dan de De’Longhi Dinamica 350.55. Een betaalbare koffiemachine waarbij je ook nog eens de hoeveelheid en de stevigheid van het melkschuim kunt instellen. 

Conclusie: volautomaat wel of niet voor cappuccino-liefhebbers?

Als je écht het maximale uit je cappuccino wilt halen en in de buurt wilt komen bij koffie met melk van cafe-kwaliteit dan zou ik eerder een pistonmachine voor thuis overwegen. Maar als je gemak hoog in het vaandel hebt staan, zou ik zeker een volautomatische koffiemachine overwegen. Ook hiermee kun je nog steeds van een lekkere cappuccino genieten.

, , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.