Horeca, Koffie, Partners

Espresso. De hemelse smaakbom

17 dec , 2019  

Misschien wel de moeder aller koffies: de espresso, met z’n fluwelen structuur en intense, complexe smaak. Toch wordt die door maar weinig mensen gedronken. De reden: meestal wordt deze koffie niet goed gezet, waardoor de smaak niet optimaal is. Wij helpen je graag op weg.

Elke barista weet: het gaat bij de espresso om de juiste balans tussen sweetness en bitterness. De perfecte balans is er pas als geen van deze factoren overheerst. Het begint met de juiste koffieboon, die twee keer (!) gebrand is, waardoor de natuurlijke suikers karamelliseren, wat zorgt voor die overweldigende volle smaak. Ook onmisbaar is een goede (lees: dure) machine, die heet water onder druk door de koffie jaagt en zo de oliën, vetten en suikers aan het maalsel onttrekt. De oliën zetten zich af in de machine, worden ranzig en zorgen voor een desastreuze koffie-ervaring. Elke dag je machine reinigen dus. Zo smaakt je espresso niet alleen lekkerder, maar verleng je ook de levensduur van het apparaat. Wij adviseren een handbediende machine, omdat je daarmee de vrijheid hebt je eigen stempel op je espresso te drukken.

Vergeet de molen niet. Experimenteer met de juiste grofheid. Maal je te grof, dan loopt het water te snel door en is het niet in staat alle smaken op te nemen. Te fijn? Dan wordt de doorlooptijd te lang en je espresso te bitter. Gouden regel: de doorlooptijd moet tussen de 23 en 30 seconden liggen. Zo niet, stel dan je molen bij. Molens met een draaiend mes zijn het goedkoopst, maar hebben één nadeel: het maalsel wordt net iets te warm waardoor je koffie net iets te bitter wordt. Investeer dus in een molen met ‘conische schijven’ – schoon en scherp – omdat die het maalsel niet verhitten. Dat proef je!

Wat maar weinig mensen weten, is dat het drinken van de espresso zo z’n eigen regels heeft. Bovenop het bruine goud drijft een dikke crèmelaag. Deze crema is niets meer dan oliën en onopgeloste deeltjes uit de koffie en bevat bitters die bijdragen aan de smaak. Maak niet de fout meteen van je verse espresso te drinken, dan proef je uitsluitend de bitters. Eerst even walsen of doorroeren dus, dan drink je de espresso niet in laagjes maar als één geheel. De finishing touch is het juiste kopje. Kies er een van circa 6 cl, waarin het 3 cl vloeibaar goud alle ruimte krijgt. In een voorverwarmd kopje (goed droog maken) blijft de espresso langer op temperatuur (92-93 graden).  Kies dan bij voorkeur voor een kopje met dikwandig porselein. Ook dan blijft de koffie langer op de juiste temperatuur. De rest is een kwestie van persoonlijke voorkeur: kleur, merk, gewicht, vorm Enjoy!

Deze blog werd u aangeboden door de Mokken Fabriek

, , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.