Horeca, Koffie

Cappuccino & Co

25 aug , 2020  

Zwart, met melk en suiker, verkeerd – nog niet zo lang geleden was het koffierepertoire in Nederland beperkt tot een paar varianten. Nu heb je keus te over. Zweert de een bij cappuccino, de ander loopt warm voor een latte macchiato, espresso of americano. Wat is eigenlijk het verschil?

De basis van al die heerlijke varianten is espresso (met een ‘s’, dus niet ‘expresso’!). Dit is donkere, geconcentreerde koffie die in korte tijd onder hoge druk wordt bereid. Een echte espresso herken je aan het aromavolle laagje: de crema. Wil je nog een tikkeltje sterker, neem dan een ristretto. Die maak je met 2,2 cl water in plaats van 3 cl zoals bij een espresso. Beide serveer je in een speciaal espressokopje van circa 6 cl. Wie toch wat moeite heeft met
de hoeveelheid (drie slokjes en weg is het bruine goud), bestelt meteen een doppio: een dubbele espresso (6 cl).

De americano (6-12 cl) dankt zijn naam aan de Amerikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Zij lengden de krachtige Italiaanse koffie aan met heet water, om zo de smaak van hun eigen ‘homemade coffee’ te creëren. Dat is ook precies wat je doet: neem een espresso en schenk er heet water bij, net zoveel als je lekker vindt. Een long black is hetzelfde, maar dan gemaakt van een ristretto, wat krachtiger dus. Verwar de americano en long black niet met een lungo. Dit is een ‘uitgerekte’ espresso (6 cl). Je gebruikt wel extra water, maar perst dit in de espressomachine door de koffie. Omdat het proces langer duurt dan bij een espresso, komen meer componenten van de gemalen koffie vrij. Dat maakt de lungo sterker en bitterder. Deze ‘lange’ varianten drink je uit een iets grotere kop (of mok).

Of ga je de ‘milky way’? Dan heb je om te beginnen de cappuccino (18 cl). Je neemt een dubbele espresso en voegt er gelijke delen melk en melkschuim aan toe. Bellissimo! Een latte (35 cl) maak je met veel melk. Dubbele espresso erdoor met een dun laagje melkschuim erop – een koffie verkeerd, maar dan hipper. Z’n sjiekere broertje is de latte macchiato (35 cl): begin met de opgestoomde melk en schenk daar voorzichtig de espresso bij. Die zakt door het schuim en blijft liggen op de melk. Zo ontstaan mooie laagjes. Uh uh, niet roeren! Dan ontmoeten de smaken van de robuuste espresso en romige melk elkaar in je mond. Schrap je de latte, dan blijf de macchiato (6 cl) over. Dat is een aangeklede doppio: je giet er alleen een wulps wolkje melkschuim op. Voor alle varianten geldt: kies steeds de juiste kop of beker, zodat je koffie volledig tot z’n recht komt.

De juiste koffiekop bij de juiste koffie
Om de koffiebeleving compleet te maken, kies altijd een kopje die bij de hoeveelheid koffie past. Is een kop te groot voor het volume van de koffie, dan koelt je koffie te snel af en dat gaat al snel ten koste van de smaak. Is de kop te klein, dan wordt het knoeien en kun je niet meer de juiste verhoudingen van koffie, melk en schuim aanhouden.

Ook kan het een voordeel zijn als je kiest voor iets dikker koffie porselein, want dan blijft de kop langer op temperatuur. Loveramics heeft een complete lijn (5 inhoudsmaten) met dikwandige koffiekopjes.

Zwart is het nieuwe wit
Wil je een keer uit echt bijzonder koffieservies drinken? Ga dan eens voor mat zwarte koffiekopjes. Mat zwart is een nieuwe trend die de laatste jaren snel is opkomen. Mat zwart koffieservies zorgt voor een stijlvolle, strakke en minimalistische uitstraling. En sowieso is zwart gemakkelijk te combineren met andere materialen en kleuren. Een mooi voorbeeld is de Nero serie van Barista Pro.

, , , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.