Horeca, Koffie, melk

Plantaardige melkkoffie

14 jun , 2020  

Een kop koffie met honderd procent plantaardige melk. ‘Dat moet toch gewoon in de koffieautomaat beschikbaar zijn?’ dacht Astrid van Santen (39). Ze heeft daarom het bedrijf Natulatte opgericht. Nog voor de eerste grootschalige productie gestart is, zijn er al geïnteresseerden uit Italië, Portugal en Canada.

Een cappuccino of koffie verkeerd uit een automaat halen als je geen dierlijke producten eet of drinkt, dat is lastiger dan je denkt. In bemande koffiecorners wordt simpelweg havermelk of sojamelk in plaats van gewone melk aan de koffie toegevoegd. Bij automaten in kantoren, scholen en gemeentehuizen heb je die keuze niet.

Daarom startte  Astrid van Santen het bedrijf Natulatte. Ze ontwikkelde havermelk in poedervorm die geschikt is voor automaten. Met één druk op de knop moet er bijvoorbeeld een veganistische cappuccino of chocolademelk uit het apparaat komen.

Leven zonder smartphone
Twee jaar geleden ontstond het idee voor Natulatte. Van Santen at vanwege dierenwelzijn en met het oog op het milieu al vegetarisch. Nadat ze vier dagen zonder digitale hulpmiddelen in de natuur doorbracht, gooide ze het roer om.

„Ik had een drukke baan in de IT waar ik eigenlijk niet blij mee was en was net gescheiden. Ik was ineens alleenstaande moeder met drie kinderen. Ik moest mezelf een halt toeroepen. Eenmaal in die natuur besefte ik dat. Noem me gevoelig of emotioneel, maar daar kwam ik tot de conclusie dat vrijheid en geluk voor mens en dier belangrijk is.”

Na haar vierdaagse avontuur besloot ze een stapje verder te gaan. Van Santen werd veganistisch, ook dierlijke producten zoals melk en eieren werden uit haar menu geschrapt. Kort daarna stond ze in een koffiecorner en was ze op zoek naar koffiecreamer. „Ik besefte ineens dat ook in al dat soort producten melk zit. Daar wilde ik verandering in brengen.”

‘Dankjewel papa’
Sinds een jaar is Van Santen fulltime met haar bedrijf bezig. „Toen vorig jaar mijn vader overleed, dacht ik: ‘ik ga er gewoon voor. Ik neem het risico. Het leven is te kort’. Soms kan er ook iets goeds uit iets komen dat heel verdrietig is. ‘Dankjewel papa’, zeg ik wel eens.”

De eerste recepten voor poeders zijn, met behulp van een chefkok, inmiddels getest. Zo is er onder andere een Choco Latte, Macha Latte en standaard koffiecreamer ontstaan. Om de productie te financieren is Van Santen een crowdfundactie gestart. Meer dan 90 procent van het doel (30.000 euro) is al binnen.

Bron: Tubantia.nl

, , , , , , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.