Koffie, Partners

De zoektocht naar de perfecte kop koffie

26 feb , 2018  

Veel mensen zijn gek op koffie. Toch is de kwaliteit van de ene kop beduidend beter dan de andere. Maar hoe vind je nou de koffie die écht bij je past? Koffiespecialist Coffee at Home helpt je op weg met een aantal praktische tips.

Keuze van de koffieboon
De soort koffieboon die je kiest heeft een grote impact op de smaak. Daarom is het ook slim om te bekijken welk type het beste bij jouw smaak past. De smaak van de koffieboon wordt voornamelijk bepaald door de omgeving, de manier van verbouwen en hoe de boon wordt geroosterd en geblend. Per regio gelden in grote lijnen de volgende smaken:

  • Afrika: koffie uit Kenia en Ethiopië is fruitig van aard met citrustonen. Dit zorgt voor een frisse en zurige smaak
  • Latijns-Amerika: de koffiesmaak uit deze regio staat bekend om zijn wijnachtige fruittonen. Uitzondering is de Braziliaanse koffieboon die neutraler en wat zoetiger is
  • India: deze koffiebonen zijn vaak robuusta bonen en hebben een kruidigere smaak. Dit komt doordat op de koffieplantages vaak ook kruiden verbouwd worden

Natuurlijk zitten ook per land nog heel wat smaakverschillen. Probeer dan ook meerdere soorten koffiebonen om uiteindelijk die ene koffieboon te vinden die voor jou perfect is.

Onderstaand nog een handig overzicht van verschillende soorten koffie roasts.

Roast Body Geschikt voor Smaak
·         Regular
·         Medium roast
·         City roast
Medium ·         Filterkoffie
·         Automaat
·         Meer aciditeit
·         Karakter duidelijk aanwezig
·         Dark roast
·         Full city roast
·         Vienna
Vol ·         Automaat
·         Espressoapparaat
·         Percolator
·         Aciditeit minder aanwezig dan bij medium roast
·         Bitterder
·         Extra dark roast
·         Italian roast
·         French roast
Weinig ·         Automaat
·         Espresso
·         Percolator
·         Geen aciditeit
·         Bitter
·         Weinig karakter

De manier van koffie zetten
Naast de koffieboon is ook de manier van zetten bepalend voor de uiteindelijke koffiesmaak. Je hebt hier tegenwoordig allerlei mogelijkheden. Van professionele koffiemachines voor thuis of filterkoffie tot de meer ambachtelijke methodes zoals een perculator of french press. Bij de keuze welke je wilt is de eerste vraag wat voor koffie je wilt. Wil je espresso, cappuccino, latte of eigenlijk gewoon filterkoffie? Belangrijk om rekening mee te houden.

Een tweede aandachtspunt is gemak. Trek je er graag even tijd voor uit om koffie te zetten of wil je zo snel mogelijk genieten van een kop koffie? Als je er graag een momentje van maakt is bijvoorbeeld de percolator een goede keuze. Ga je echter voor ultiem gemak? Dan is een koffiemachine of espressoapparaat meer iets voor jou. Vergelijk dus de verschillende mogelijkheden om koffie te zetten en kies de zetmethode die bij jouw voorkeur past.

Tip: wil je zo lang mogelijk van die ultieme verse koffiesmaak genieten? Dan zijn koffiebonen een stuk smaakvaster dan gemalen koffie.

Barista kwaliteit koffie in huis?
Wil je graag altijd kunnen genieten van jouw favoriete koffie en nergens omkijken naar hebben? Dan biedt Coffee at Home unieke koffieabonnementen voor de echte koffieliefhebber. Bij zo een abonnement krijg je elke maand een voorraad met jouw favoriete bonen, een professionele Jura koffiemachine voor thuis en een onderhoudscontract. Zo geniet je dus jarenlang van jouw favoriete koffie, wanneer je maar wilt.

, , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.