Koffie, Partners

Waar bewaar jij je koffie?

12 jul , 2016  

Voor het maken van de lekkerste koffie is het belangrijk dat je deze goed bewaart. Water is de grootste boosdoener en tast de oliën en dus de smaak aan, maar ook zuurstof, warmte en licht kunnen schade aanrichten.

Koffiebonen goed bewaren voor een optimale smaak

Aanraking met vocht, warmte, licht en lucht kun je het gemakkelijkst voorkomen door kleine verpakkingen te kopen en deze pas open te maken bij het eerste gebruik. Is de zak met koffiebonen eenmaal aangebroken, dan kun je de resterende bonen het beste bewaren in een luchtdicht blik of bijvoorbeeld een weckpot. Bewaar dit blik niet in de koelkast maar op een droge plaats; in de koelkast zal zich condens in het blik gaan vormen waardoor de koffiebonen alsnog vochtig worden. In de vriezer kun je wel koffiebonen bewaren, maar deze mogen dan wanneer je ze eruit haalt niet teruggeplaatst worden in verband met condensvorming. Bovendien dienen ze niet ontdooid, maar direct gemalen worden wanneer je ze uit de vriezer haalt. Vries de bonen in kleine hoeveelheden in zodat je ze direct kunt malen.

Houd koffiebonen weg van levensmiddelen

Daarnaast kan koffie de smaak van andere producten aannemen. Houd de koffiebonen dus uit de buurt van producten die sterk geuren of smaken. Gebruik bovendien geen blik voor koffiebonen waar al andere producten in hebben gezeten. Koffiebonen geven smaak af aan zuurstof of water waardoor ze hun smaak verliezen, maar wat veel mensen niet weten is dat ze ook smaak opnemen van de omgeving waardoor de smaak aangetast kan worden.

Ten slotte kun je koffiebonen zo’n drie tot zes weken optimaal bewaren. Koop dus voldoende in voor deze periode en vul de voorraad tijdig aan. Maal kleine porties om direct een kop koffie te zetten van versgemalen bonen.

, ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.