Koffie, Partners

Wat zijn Peaberry koffiebonen?

12 sep , 2019   Gallery

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes – vandaar de naam ‘Peaberry’. Onze koffiepartner Fleur de Café legt dit fenomeen even uit:

Peaberry eenling onder de koffiebonen
Dit fenomeen doet zich voor wanneer slechts een of twee van de eierstokken in de koffiebloem worden bestoven. De peaberry is dus niet ideaal; het is niet het ideaal van Moeder Natuur. Toch wordt Peaberry-koffie al vele jaren gepromoot als een betere kwaliteit koffie dan gewone koffie, maar is dat wel zo?

Groene koffiebonen sorteren
Peaberries komen van nature voor in 5 tot 10 procent van alle koffiesoorten. Wanneer arabica echter wordt gekruist met robusta, stijgt dat aantal vanwege de eerder genoemde vruchtbaarheidsproblemen. Als je een zak groene koffiebonen koopt, is de kans groot dat je een paar peaberries in de mix zult vinden. Veel koffieproducenten sorteren echter de peaberries en verkopen ze afzonderlijk.

Smaakt de peaberry anders?
Een aantal jaar geleden bij de opkomst van de peaberry was iedereen vol lof over de smaak. Het argument was dat het op de een of andere manier een geconcentreerde boon was, omdat het geen voedingsstoffen met een andere pit hoeft te delen. Tegenwoordig lijkt de mening in de koffie-industrie dat peaberry niet slechter of beter is; het is gewoon anders. Bij koffie spelen er zoveel factoren een rol in het eindproduct. De hoogte, het ras, de bodemgesteldheid en landbouwvaardigheden het heeft allemaal invloed op de smaak en veel meer te zeggen dan of de koffie peaberry is of een normale boon.

Groene koffiebonen in alle maten
De meeste landen kennen een normering toe aan de boon. Niet naar kwaliteit, maar naar grootte van de boon. Zoals bijvoorbeeld Kenia AA (groot) of Kenia AB (kleiner) of de Colombia Supremo (groot) en de Colombia Excelso (kleiner). Door het sorteren op grootte houdt men vanzelfsprekend ook de kleine peaberries over. Elk land verkoopt dan ook wel een peaberry variant.

Peaberry bonen branden egaal bruin
De belangrijkste reden om de bonen op basis van grootte te selecteren, is niet omdat kleiner of groter beter is. Het is voornamelijk makkelijker met branden. Als er te veel verschillende maten in een batch zitten, zullen ze zich met verschillende snelheden ontwikkelen. De kleine boon wordt donker en aangebrand, terwijl de grotere boon grasachtig en zuur smaakt. Dus hoe consistenter de grootte van de bonen, hoe eenvoudiger het werk voor de brandmeester en hoe egaler de bonen gebrand worden. Peaberry bonen staan bekend om de mooie manier van branden.

Probeer het zelf
Ben je een koffieliefhebber en hou je wel van een avontuurtje op het gebied van nieuwe zeldzame dingen proberen. Zorg dan dat je een keer peaberry koffiebonen besteld en laat je verrassen door deze ronde schatjes en bepaal zelf wat je van de smaak vindt.

, , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.