Duurzaam, Koffie

Rainforest Alliance gekwalificeerd voor duurzaam inkopen Nederlandse overheid

10 sep , 2014  

Met de melding op de website van de Rijksoverheid is het zover. De Rainforest Alliance is als keteninitiatief gekwalificeerd voor het duurzaam inkopen van de Nederlandse overheid. Overheidsinstanties kunnen voor het duurzaam inkopen van voedingsproducten nu dus met een gerust hart kiezen voor Rainforest Alliance.

Onze werkwijze-, met veel aandacht voor natuurbehoud, dierenwelzijn, goede arbeidsomstandigheden, waterbesparing en een professionele bedrijfsvoering die meer opbrengt, -staat nu ook officieel op de Nederlandse kaart. De kwalificatie houdt in dat producten met het Rainforest Alliance keurmerk voldoen aan de sociale voorwaarden die de overheid zichzelf heeft gesteld.

De kwalificatie heeft op dit moment nog officieel de status van een voorlopige kwalificatie. Het ‘voorlopig’ kan volgend jaar komen te vervallen.

Rainforest Alliance-keurmerk
Deze kwalificatie maakt het mogelijk voor leveranciers om via aanbestedingen producten met het Rainforest Alliance-keurmerk zoals koffie, thee, fruit, sap en noten aan te bieden aan de overheid. Ook in andere aanbestedingen kan de kwalificatie door de Nederlandse overheid een meerwaarde bieden.

Meer opbrengst en betere inkomens
Door producten te kiezen met het Rainforest Alliance keurmerk werken bedrijven en consumenten eraan mee, dat steeds meer boeren hun bedrijf kunnen verduurzamen. De kwaliteit van de bodem wordt behouden voor de toekomst, zodat ze ook op de lange termijn op een goede opbrengst kunnen vertrouwen. Ze helpen mee de natuur om hen heen te beschermen, en door betere productietechnieken wordt de opbrengst en de kwaliteit van hun producten beter.

Ook krijgen de boeren meer inzicht in hun bedrijfsvoering, zodat ze betere beslissingen kunnen nemen voor hun bedrijf. En daar kan de Nederlandse overheid nu dus ook voor kiezen.

Inkopers
De overheid is een van de grootste inkopers in ons land. De verschillende overheden samen vormen ongeveer 17 tot 20 procent van de markt. Jaarlijks kopen Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten voor ruim 60 miljard euro in aan goederen en diensten. Een fors bedrag dus, dat het voor leveranciers de moeite waard maakt om voor duurzame producten te kiezen.

Duurzaamheid
De overheid heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Nederland wordt vaak gezien als voorloper op het gebied van duurzaam inkopen door de overheid. Het uitgebreide overheidsprogramma voor duurzame inkoop dat in 2005 is opgezet was een van de eerste van Europa. We hopen dat onze kwalificatie dan ook een positief voorbeeld kan zijn voor andere landen.

By


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.