Gezondheid, Koffie, Overig

Koffie zou risico huidkanker verminderen

23 jan , 2015  

Het drinken van koffie verlaagt het risico op huidkanker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, meldt The New York Times.

GEGEVENS VAN 10 JAAR
Onderzoekers gebruikten gezondheid- en voedinggegevens van 447.357 personen tussen de 50 en 71 jaar. Aan het begin van de studie waren deze mensen kankervrij. Ze werden 10 jaar lang gevolgd. In de loop van de studie constateerden de onderzoekers 2.904 gevallen van melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker.

Hoe meer koffie er werd gedronken, hoe lager het risico hierop bleek. Vier of meer koppen koffie per dag werd geassocieerd met 20% minder kans op huidkanker in vergelijking met mensen die geen koffie dronken. Dit verband werd overigens niet gevonden bij caffeïnevrije koffie of wanneer het melanoom alleen de bovenste laag van de huid beïnvloedde.

VERMINDER BLOOTSTELLING AAN ZON
Hoewel de resultaten aan lijken te sporen meer koffie te drinken, “betekenen de resultaten niet dat iedereen zijn of haar koffiegedrag moet veranderen”, aldus Erikka Loftfield, hoofdauteur van de studie. “Het belangrijkste dat een persoon kan doen om het risico op huidkanker te verlagen, is blootstelling aan de zon en ultraviolette straling te verminderen.”

De studie, gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute, controleerde voor leeftijd, geslacht, opleiding, rookgedrag, fysieke activiteit, alcoholconsumptie en andere gezondheids-, gedrag- en genetische factoren. Toch erkennen de schrijvers dat andere onbekende variabelen mogelijk een spurieus verband aan kunnen tonen.

Bron: MetroNieuws.nl

, ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.