Gezondheid, Koffie

Koffie uit een vieze mok?

14 nov , 2016  

Wie op kantoor wel eens koffie drinkt uit een vuile mok hoeft zich daarover niet meteen zorgen te maken. Dat beweert de geneeskundeprofessor Jeffrey Starke in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het hergebruiken van een vuile koffiemok zou zelfs hygiënischer zijn dan het uitwassen ervan met de schoonmaakspons die in de kantoorkantine terug te vinden is.

Hoe vaak kan je je koffiemok hergebruiken voor je het afwast? Best wel een aantal keer, zo blijkt. Volgens de Amerikaanse geneeskundeprofessor Jeffrey Starke is het helemaal niet zo erg als je je koffiemok meerdere malen, zelfs een paar dagen, na elkaar gebruikt zonder die af te wassen. Ziek zal je er zeker niet van worden.

Dat verklaart Jeffrey Starke als volgt: “Op een gebruikt koffiekopje zijn vanzelfsprekend bacteriën terug te vinden, maar het gaat voornamelijk om bacteriën die van de gebruiker van de koffiemok afkomstig zijn. Die zijn dan ook onschadelijk voor de persoon in kwestie. Virussen overleven dan weer niet langer dan één uur op het oppervlak van een koffiemok en het is overigens onmogelijk om jezelf te besmetten met een virus waaraan je reeds bent blootgesteld.”

Maar … de professor wijst er wel op dat je er tijdens het griepseizoen goed over moet waken dat niemand jouw koffiemok gebruikt. Delen is daarom zeker niet aangewezen. En ook wie graag melk of suiker aan zijn koffie toevoegt, ververst zijn kopje beter wat sneller. “Laat je je koffiemok met daarin restanten van melk of suiker gedurende het weekend onaangeroerd staan, dan zal er schimmelvorming ontstaan en daar drink je beter niet meer van,” vertelt Jeffrey Starke.

Verder waarschuwt Jeffrey Starke nog voor het schoonmaaksponsje in het merendeel van de kantoorkantines. “Het sponsje bevat ongetwijfeld de meeste bacteriën van het volledige kantoor, aangezien het met allerhande voedingsmiddelen in aanraking komt en urenlang in vochtige omstandigheden ligt op te drogen. Vermijd dus te allen tijde het sponjes en spoel je kopje uit met warm water en een druppeltje vloeibare zeep, terwijl je met je vingers alle restanten van lipstick, koffie, melk en suiker netjes wegwast.

Bron: Nieuwsblad.be

, , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.