Horeca, Koffie, Thee

Koffie en thee trends voor 2016

8 jan , 2016  

Misschien zijn sommigen van jullie nog aan het terugkijken op het afgelopen jaar, maar Simon Lévelt kijkt alweer vol enthousiasme uit naar 2016. Ben je benieuwd naar wat je dit jaar kunt verwachten op het gebied van koffie en thee? Ze hebben een aantal trends voor je op een rij gezet.

Koffiespecialiteiten
Naast Ethiopië, waar bijzondere specialiteiten vandaan blijven komen, verwacht Simon Lévelt het komende jaar veel koffiespecialiteiten te gaan zien uit Colombia. De koffieboeren in Colombia worden ondersteunt door de overheid en er wordt veel aandacht besteed aan kwaliteit en specialiteiten. Ook wordt er geëxperimenteerd met variëteiten en diverse productiemethodes, en op grote schaal coffee cupping onderwezen.

Light Roast
Light roasted koffie blijft ook dit jaar populair. Ongebrande groene koffiebonen hebben van zichzelf weinig smaak. Pas na het branden krijgt de koffie zijn unieke smaak, aroma, geur en kleur. De meeste koffies worden te hard gebrand waarbij de negatieve eigenschappen van de boon weggebrand worden en een vlakkere koffie ontstaat. Bij light roast koffiespecialiteiten wordt geprobeerd om alle bijzondere smaken en aroma’s naar voren te brengen.

Het land van de thee
Ook dit jaar blijft China een populair theeland. China heeft nog veel te bieden op het gebied van thee en er valt nog veel te ontdekken. Steeds meer mensen ontdekken tijdens hun reis de Chinese theecultuur en nemen deze mee terug. Hierdoor worden zetmethodes als de gaiwan en Gong Fu Cha steeds bekender en populairder in ons eigen land.

Theesoorten
De vraag naar groene thee blijft groeien, maar minder hard dan voorgaande jaren. Het is vooral de populariteit van Oolong thee die blijft stijgen. Door een korte oxidatie krijgt Oolong een nootachtige smaak en zit daardoor tussen groene en zwarte thee in.

Bewust consumeren
In 2015 steeg de trend van biologische en natuurlijke producten en deze zet ook door in 2016. Waar mogelijk worden smaakstoffen in producten vervangen door stukjes fruit, bloemen en kruiden. Labels op de verpakkingen moeten duidelijk zijn, want iedereen wil steeds meer weten over de herkomst en exacte productiemethodes van koffie en thee.
Ook ontdekken steeds meer mensen dat thee een goed alternatief is voor limonade en zoete sappen en dat er veel theeën verkrijgbaar zijn die kinderen hartstikke lekker vinden.

Cold Brew
Op het gebied van koffiezetmethodes is bijna niet meer te spreken van echte trends. Alles wat voorgaande jaren enigszins trendy was, is nu ‘standaard’. De zetmethode die je in 2016 wel overal terug gaat zien, is cold brew. Op dit moment zie je het bijna alleen in koffiebars, maar de liefhebbers gaan deze zetmethode voor koffie én thee in 2016 zeker ook thuis toepassen.

Ben je benieuwd naar alle koffie- en theetrends voor 2016. Klik dan hier.

, , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.