Horeca, Koffie

Headfirst Amsterdam

4 nov , 2015  

Koffiebranderij Headfirst Coffee Roasters op de Westerstraat in Amsterdam heeft de deuren gesloten uit angst voor een dwangsom van de gemeente. In de koffiezaak kunnen klanten koffie proeven, zodat zij weten welke bonen zij kopen.
Echter bestempelt de gemeente de zaak daarom als horeca en heeft de winkel dus een vergunning nodig. “Het is ontzettend balen”, reageert eigenaar Marcel Kater. “Het ene moment is het gezellig druk en het andere moment zitten we met een lege tent.”

Horecavergunning
Voor winkels als deze geldt een soort gedoogconstructie, de zogeheten mengformule. Als je je aan bepaalde regels houdt, mag je als winkel dus ook koffie schenken. Maar volgens stadsdeel Centrum is er hier sprake van volledige horecavoering en daar is geen vergunning voor.

Kater: “Wij hebben niets fout gedaan. We zijn een koffiebranderij en uit die activiteit mogen we ook koffie schenken. Alleen, koffie schenken lijkt op horeca, dat mag wel onder mengformule. Alleen ambtenaren van handhaving zeggen, wij vinden het horeca. dus dicht of horecavergunning. Die twee regels spreken elkaar eigenlijk tegen.”

Alcohol
Volgens Kater is een horecavergunning geen optie. “Nee, als ik een horecavergunning had aangevraagd, dan had ik een restaurant of café willen hebben, dan had ik ook alcohol willen schenken. Dat is een heel ander verhaal dan dit.”
Het is nog niet definitief einde oefening. Als de zaak met aanpassingen alsnog zou voldoen aan de eisen van de mengformule, lijkt het stadsdeel daar wel voor open te staan.

Bron: RTVNH.nl

, ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.