Advertorial, Horeca, Koffie

De eerste gerijpte koffie van Nespresso

23 jan , 2017  

Nespresso introduceert de eerste gerijpte koffie: de Limited Edition Selection Vintage 2014. Het resultaat van drie jaar zorgvuldige ambacht en expertise. Net als kaas, vlees en azijn zijn ook koffiebonen heel geschikt om vakkundig te laten rijpen. Tijdens het rijpingsproces onder zeer gecontroleerde omstandigheden, ontstaat een bijzonder aromatisch profiel van elegante houttonen en zachte fruitaccenten, evenals een soepele, fluweelzachte textuur. Een nieuwe smaak gevormd door tijd.

De traditie van rijping
Traditioneel begon het rijpen van koffie in de 17e eeuw, toen koffie uit Indonesië naar Europa kwam in schepen die maandenlang onderweg waren. In het ruim werden de koffiebonen blootgesteld aan de zeelucht en het zoute zeewater. Later werden de bonen gedroogd in de zon, waardoor de smaak van de koffie veranderde. Het kwam ook voor dat de groene koffie eerst tijdelijk werd opgeslagen, in afwachting van een volacgend schip dat naar Europa zou zeilen. Gedurende deze opslagperiode onderging de koffie veel temperatuur- en lichtwisselingen. Zo veranderde onbewust de fysieke structuur van de koffiebonen en daardoor ook het aromaprofiel van de koffie.

Zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden
Deze eeuwenoude bevindingen inspireerde Nespresso om koffie op een innovatieve manier te laten rijpen om zo de aroma’s te laten evolueren. Onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden ontstaat er met de jaren een nieuw smaakprofiel. Vele factoren zijn van invloed om het bereiken van de juiste kwaliteit, waaronder de temperatuur, licht en luchtdruk. Ook het draaien en verwisselen van de jute zakken met koffie tijdens de opslagperiode draagt bij aan het resultaat.

100% Arabica uit Colombia
Slechts bepaalde soorten groene koffiebonen van hoge kwaliteit winnen aan smaak door te rijpen. Voor de Selection Vintage 2014 koos Nespresso voor een 100% Arabica-variëteit, die op grote hoogte groeit in de Colombiaanse hooglanden. Deze groene koffiebonen zijn vervolgens gerijpt in een speciaal door de Nespresso koffie-experts geselecteerde opslag in Colombia dichtbij de evenaar, op een hoogte van bijna 3.700 meter. Hier is de lucht koud en de luchtdruk laag. Het vocht in de lucht kristalliseert in plaats van te worden opgenomen door de koffiebonen.

Smaak winnen door jarenlange rijping
Ruurd Neurink, koffie-expert, is trots op het resultaat van de nieuwe Selection Vintage 2014: “Nespresso is constant op zoek naar nieuwe smaakbelevingen. Met deze bijzondere limited edition hebben we rijping, een concept dat heel bekend is in de voedsel- en drankenindustrie, toegepast op koffie. Door het creëren van de ideale opslagcondities hebben we het vervolgens mogelijk gemaakt om met jarenlange rijping smaak te winnen en de fijne aroma’s volledig tot uiting te laten komen. Het resultaat is een unieke espresso met een uitzonderlijk smaakprofiel.”

, ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.