Apparatuur, Koffie

Een korte koffie

28 nov , 2019  

Nederlanders drinken gemiddeld vier kopjes koffie per dag. Koffie is daarmee de meest gedronken drank in Nederland. Koffie kan een positief effect op de gezondheid hebben.

Cafeïne en cafestol
Cafeïne heeft een stimulerend effect en het gevoel van vermoeidheid neemt af. Ook het geheugen, de alertheid en motivatie nemen toe. Wel verhoogt de cafestol de cholesterol in het bloed. Een te hoog cholesterolgehalte is niet goed. De wijze van koffiezetten heeft wel een grote invloed op de cafestol. Bij het filteren van de koffie of het gebruik van een koffiepad-apparaat is de cafestol beperkt. Espressokoffie bevat meer cafestol en ongefilterde koffie of Turkse koffie bevat veel cafestol. Ter vergelijking; filter koffie bevat 0,1 mg cafestol per kopje, espresso 1,5 en een kopje Turkse of Griekse koffie 4,5 mg.

Espresso
Volgens de Italiaanse espressovereniging bevat een echte espresso zeven gram espresso koffie die met de juiste druk in 22,5 tot 27,5 seconden gezet wordt. Uiteindelijk mag er 25 ml koffie in het kopje zitten. De espresso moet rond de 67 graden zijn als deze uit de machine stroomt. Voor een espresso wordt vaak een melange gebruikt van verschillende soorten Arabica- en Robustabonen.  Een fijne, gelijkmatige maling van de koffiebonen die goed aangedrukt zijn met een tamper, zorgt voor een goede espresso. Het is belangrijk dat de machine goed is opgewarmd. De machines geven met een indicator aan of ze klaar zijn voor gebruik. Afhankelijk van de machine duurt het opwarmen een halve minuut tot bijna twee minuten. Soms adviseren fabrikanten om de machine al veel eerder aan te zetten.

Espressomachines
De roestvrijestalen espressomachines zijn schitterend in vormgeving, maar prijzig. Een onderscheid is te maken tussen een volautomaat, half automaat en portiesystemen. De laatstgenoemde apparaten werken met capsules zoals Nespresso of Dolce Gusto. Belangrijk bij machines zijn: opwarm en bereidingstijd; de temperatuur, het gebruikersgemak en energiegebruik. Ook de prijs kan een verschil maken; er zijn volautomaten te koop van het professionele Zwitserse merk Jura die oplopen tot zo’n € 2.000, maar het kan nog veel duurder.

In Italië drinken ze ‘korte’ koffies, met weinig water bereid. Een espresso wordt bereid met maximaal dertig milliliter water. Een ristretto is met zijn twintig milliliter in twee slokken op. In Nederland drinken we eerder een lungo. Melk wordt nauwelijks gebruikt in Italië. De espresso macchiato bevat een heel klein beetje melkschuim.

, , , , , , ,

By2 Responses

  1. Martin Bergsma schreef:

    Het is niet cafesol

    Het is CAFESTOL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.