Horeca, Koffie

Belangrijkste koffie wedstrijden op Horecava 2015

21 dec , 2014  

De Nederlandse tak van de Specialty Coffee Association Europe organiseert op 12 januari 2015 de finale van het Dutch Barista Championship, de belangrijkste wedstrijd voor koffieprofessionals. De SCAE Nederland heeft de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie als locatiepartner gevonden voor de wedstrijd.

Het Dutch Barista Championship wordt sinds 2002 jaarlijks gehouden. Het kampioenschap is een wedstrijd waarin deelnemers 12 koffiedranken maken en presenteren binnen 15 minuten – vier espresso’s, vier cappuccino’s en 4 dranken die signature drinks worden genoemd. De deelnemers meten hun vakkennis aan elkaar, moeten hun vaardigheden bewijzen bij het gebruiken van de espressomachine, de molen, de keuze van hun koffie, hygiëne, werkorganisatie en de presentatie die ze opvoeren. Dit alles wordt beoordeeld door een vakkundige en gecertificeerde jury. Tijdens de presentatie is het aan de barista om de koffie te presenteren, deze is vaak afkomstig uit velen landen en plantages met ieder zijn eigen eigenschappen en smaakomschrijvingen. Het verhaal dat de barista vertelt is grotendeels vrij in te vullen, maar volledige smaakomschrijvingen van alle koffiedranken en een duidelijke uitleg van de signature mogen niet ontbreken.

Na de voorrondes van 27 oktober in Nijmegen bleven er zes deelnemers over: Stefan Bouman, Dagmar Geerlings, Ka-Tjun Hau, Keng Pereira, Stefan Sampietro en Lex Wenneker. Zij mogen op 12 januari tijdens de Horecava voor een groot publiek een gooi doen naar de titel ‘beste barista van Nederland’ en zich daarmee plaatsen voor het World Barista Championship in april 2015, die plaats zal vinden in de geboorteplaats van speciality coffee: Seattle, USA.

Op 13 en 14 januari organiseert de SCAE Nederland vervolgens de voorrondes voor het Dutch Latte Art Championship. De wedstrijd wordt sinds 2004 georganiseerd door Friesche Vlag. Sinds 2009 is FrieslandCampina hoofdsponsor geworden en is het kampioenschap officieel onderdeel van de SCAE Nederland geworden.

Latte art is een van de meest in het oog springende ontwikkelingen op het gebied van koffie. Met latte art versiert de barista zijn espresso met een persoonlijke en kunstzinnige handtekening. De crèmelaag van de espresso, opgeschuimde melk en een speciale schenktechniek van de barista vormen tezamen de ingrediënten van latte art. Het Dutch Latte Art Championship daagt barista’s en horecaondernemers uit tot creatieve hoogstandjes en trakteert het publiek op koffiebeleving van een bijzonder hoog niveau.

De voorrondes vormen de kwalificatie voor de finale van het Dutch Latte Art Championship. Deze finale staat gepland voor mei 2015, tijdens het Amsterdam Coffee Festival. De Nederlandse latte art-kampioen zal in juni de Nederlandse specialty coffee representeren tijdens het World of Coffee-evenement in Gothenburg, Zweden. De inschrijvingen zijn inmiddels geopend. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de website van SCAE Nederland.

Over SCAE Nederland
SCAE Nederland is een onafhankelijk instituut, de autoriteit op het gebied van de kwaliteit van koffie. SCAE Nederland verbindt mensen en kennis en is een inspiratiebron voor en door koffieprofessionals. SCAE Nederland biedt een platform waardoor huidige en toekomstige koffieprofessionals zichzelf en anderen kunnen verbeteren en verbindingen kunnen aangaan.

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.