Duurzaam

Betere toegang tot krediet voor koffieboeren dankzij certificering

10 sep , 2014  

Kleinschalige boeren komen moeilijk in aanmerking voor een krediet voor hun bedrijf. Terwijl ze dat meestal hard nodig hebben. Duurzaamheidscertificering verhoogt hun kans daarop aanzienlijk, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Rainforest Alliance en de Citi Foundation.

Wereldwijd zijn er naar schatting een kleine 500 miljoen kleinschalige boerderijen, met 2 hectare grond of minder. Zo’n 2 miljard mensen zijn afhankelijk voor hun bestaan van deze boerderijen, die vaak de ruggengraat van een lokale economie vormen. Helaas produceren de meeste van hen veel minder dan ze eigenlijk zouden kunnen. Omdat ze een tekort aan kapitaal hebben, waarmee ze kunnen investeren in de beste zaden, organische mest, beter gereedschap of nieuwe technologie. Een krediet kan hen helpen hun oogst te verbeteren en opbrengsten te vergroten, maar ook om de stap naar meer duurzame landbouw te maken.

Bedrijfsadministratie
Wat niet helpt bij de kredietaanvraag is dat op veel van de kleinschalige boerderijen de bedrijfsgegevens niet goed worden bijgehouden. Vaak gebeurt dat nog in kladblokken. Zo kunnen de boeren bij de bank niet de gevraagde financiële gegevens voorleggen die hun kredietwaardigheid aantonen.

Met het onderzoek “Farmer Bankability and Sustainable Finance: Farm-level Metrics that Matter”, wilden de Rainforest Alliance en de Citi Foundation beter inzicht krijgen in de moeilijkheden waar kleinschalige boeren tegenaan lopen in hun financiële administratie en bij de aanvraag van een krediet. Voor het onderzoek werden 110 diepte-interviews gedaan met kleinschalige koffie- en cacaoboeren in Colombia en Peru. 63 daarvan hebben Rainforest Alliance certficering. Ook vroegen de onderzoekers feedback van internationale en lokale financiele instellingen over het lenen van geld aan kleine boeren.

Duurzaamheidscertificering
Het onderzoek laat duidelijk zien hoe duurzaamheidscertificering, en de bijbehorende technische ondersteuning, de koffie- en cacaoboeren helpt om krediet te verkrijgen. Om Rainforest Alliance certificering te verkrijgen moeten de boeren laten zien dat ze hun financiële administratie goed bijhouden. Daar krijgen ze training voor. Dankzij die training houden boerderijen met certificering dan ook beter hun administratie bij dan boerderijen zonder, zo blijkt uit het onderzoek.

Kredietwaardigheid
Kleinschalige boeren houden meestal informatie bij over de productie, het volume en de verkoopprijzen van hun gewassen. Uit het onderzoek blijkt dat als ze ook informatie zouden gaan bijhouden over de kosten van hun productie, hun inkomsten en hun leveringen, hun kredietwaardigheid groter zou zijn voor banken. Van de 63 gecertificeerde producenten in het onderzoek houdt 90 procent kosten en baten goed bij op hun boerderijen, terwijl van de niet-gecertificeerde producenten slechts 30 procent dat doet. De gemiddelde waarde van de leningen aan gecertificeerde producenten was $5,562, terwijl dat voor de niet-gecertificeerde boeren $3,311 was. Per jaar ontvingen de gecertificeerde boeren gemiddeld 1,36 leningen. Hun collega’s zonder certificering gemiddeld 0,66.

Vraag naar krediet
De vraag naar krediet vanuit de 250 miljoen kleinschalige boeren wereldwijd wordt geschat op bijna $500 miljard. In 2011 werd slechts $400 miljoen uitbetaald aan kleine leningen voor deze groep, aldus een onderzoek van Dalberg Development Advisors. In Colombia vormt landbouw 10 tot 14 procent van het BBP en 40 procent van de export, maar de sector ontvangt minder dan 4 procent aan leningen in het land. In Peru vormt de landbouw 6,4 procent van het BBP en 7 procent van de export. Hier krijgt de sector 3 procent van de leningen in het land zelf.

“De groei van gecertificeerde landbouw kan de toegang tot krediet voor kleinschalige boeren dus aanzienlijk verbeteren”, zegt Tensie Whelan, president van de Rainforest Alliance. “Gecertificeerde duurzame boerderijen hebben vergaande positieve invloeden op milieu- en sociaal gebied. We zouden ook meer erkenning moeten hebben voor hun positieve economische invloeden. Met meer toegang tot krediet kunnen ze meer winstgevend en productief worden, wat een aanzienlijk impact heeft op de nationale economie.”

Het hele onderzoek is hier te downloaden. Het onderzoek van Dalberg Development Advisors is hier te vinden.

Over de Rainforest Alliance
Sinds haar oprichting in 1987 werkt de Rainforest Alliance vanuit het principe dat natuurlijke bronnen alleen beschermd kunnen worden als ook tegemoet wordt gekomen aan de economische behoefte van de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn. De Rainforest Alliance promoot duurzame landbouw, bosbouw en toerisme en het economische en sociale welzijn van arbeiders, hun families en gemeenschappen met op de markt gebaseerde oplossingen. De Rainforest Alliance betrekt daarbij wereldwijd consumenten en bedrijven in de productketen om die verantwoord geproduceerde goederen en diensten op de markt te brengen. Een markt waar de vraag naar duurzaamheid sterk groeiende is. Het Rainforest Alliance Sustainable Finance Initiative (SFI) programma is opgezet om kleine en middelgrote boerderijen en bosbouwbedrijven te helpen om Rainforest Alliance certificering te verkrijgen. En om de bedrijven met certificering te helpen om financiering om te kunnen groeien en economische duurzaam te worden.

Over de Citi Foundation
De Citi Foundation werkt aan de economische ‘empowerment’ van mensen met laag tot gemiddeld inkomen en hun families in de gemeenschappen waarmee de Rainforest Alliance werkt. Zodat ze hun levensstandaard kunnen verbeteren. Wereldwijd heeft de Citi Foundation haar pijlen vooral gericht op microfinanciering, ontwikkeling van bedrijven en financiële bekwaamheid. Samen met partners steunt de stichting innovatie en milieuprogramma’s. Meer informatie: www.citifoundation.com.

By


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.