Apparatuur, Horeca

Hoe bewaart u de rode en witte wijn?

22 mei , 2021  

Niet elke woning heeft de beschikking over een manshoge kelder. Deze ruimte is namelijk perfect om wijn lange tijd te bewaren. Toch is er een prima alternatieve plek om wijnen te bewaren.

Bewaarwijnen
Wijnliefhebbers en kenners bewaren wijn die ze speciaal geselecteerd hebben en waarvan verwacht wordt dat ze nog enige tijd moeten rijpen. Het betreft dan voornamelijk rode wijnen die traditioneel zijn bereid. Ze hebben dan ook de vermelding ‘premier cru’ of ‘grand cru’.
Rode bewaarwijnen zijn de Bordeaux, Bourgogne en Côtes du Rhône uit Frankrijk of Italiaanse of Spaanse wijnen zoals de Barolo, Nebbiolo en Rioja. De witte wijnliefhebbers bewaren Chablis en Bourgogne.

De kelder of koelkast?
De meeste wijnen, zeker de supermarktwijnen zijn voor directe consumptie geschikt en kunnen hooguit enkele jaren bewaard worden. Wijn die bewaard worden zijn dikwijls kostbaar en worden met de jaren nog waardevoller mits ze goed bewaard worden. Dit mag in een kelder, maar ook in een wijnklimaatkast.

Bewaarregels van wijn
De bewaarregels voor wijn is vooral een donkere en trillingvrije ruimte. Verder moet er een stabiele temperatuur zijn tussen de 10 en 12 graden met een vochtigheidsgraad tussen de 65 en 85%. Een lage vochtigheid heeft het gevolg dat de kurk uit gaat drogen en een te hoge vochtigheid kan tot schimmel leiden. De ruimte dient ook voorzien te zijn van ventilatie. Het beste is om een kelder uitsluitend te gebruiken voor wijnopslag en niet voor andere producten.

Wijnklimaatkast in vele maten
Een klimaatkast of wijnkoelkast bootst de kelder na. In de elektrische kast wordt de temperatuur op bijvoorbeeld 12 graden gehouden. Veel klimaatkasten hebben verschillende temperatuurzones zodat verschillende wijnen op de juiste temperaturen bewaard kunnen worden. Er zijn wijnklimaatkasten met een capaciteit van 12 tot ruim 150 flessen.

Is de fles rode of witte wijn eenmaal open dan is de bewaartijd beperkt tot hooguit een paar dagen. Bewaar de geopende fles bij voorkeur koel om oxidatie te vertragen. Wat ook helpt is om de fles vacuüm te trekken met een pompje. Rode wijn blijft beter op smaak dan witte of rosé wijn. Zoete wijn is dankzij de suikers langer drinkbaar.

, ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.