Koffie

Prijzen cacao en koffie sterk gestegen

31 okt , 2014  

De prijzen voor agrarische grondstoffen lieten in het derde kwartaal van 2014 een sterk wisselend beeld zien. De prijzen voor cacao en koffie stegen als gevolg van angst voor Ebola in cacao-producerende landen, en onrust met betrekking tot de gevolgen van de extreme droogte in Brazilië eerder dit jaar voor de 2015/16 koffieoogsten. De prijzen van granen daalden sterk als gevolg van beter dan verwachte oogsten. Dat staat in de Quarterly Commodity Outlook van ABN AMRO.

Voor zowel tarwe, mais als sojabonen worden ruime productiehoeveelheden verwacht. Hiermee nemen de wereldvoorraden voor al deze afzonderlijke producten toe en zie je dat de prijzen flink onderuit zijn gegaan met deze verwachtingen. Nu de oogsten wereldwijd zijn begonnen is het vooral de vraag of alles tijdig van het land kan worden gehaald.

Bij cacao wordt de markt vooral gedomineerd door de angst voor een mogelijke Ebola-uitbraak in de belangrijkste productiegebieden. De effecten van de 2013/14 recordoogst en de gunstige vooruitzichten voor 2015 zullen pas in de loop van 2015 zichtbaar worden. De markten voor koffie en suiker worden bepaald door de Braziliaanse weersontwikkelingen. Droogte zorgt voor spanning aan de aanbodszijde van de markt waardoor ook hier de prijzen hoog zijn.

Bron: Agriholland.nl

By


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.