Koffie

Koffiebars volgende slachtoffer klimaatverandering

10 sep , 2014  

De opwarming van de aarde, de extreme weersituaties en allerlei ongedierte betekenen een verlies aan koele bergflanken waardoor de kwaliteitsvolle koffieboon haar optimale biotoop verliest.

Rijke westerse stedelingen die verwachten de dramatische impact van klimaatverandering wel te weerstaan, maken zich maar beter op voor de Apocalyps: klimaatverandering zal leiden tot wansmakelijke, dure koffie. Bijna twee miljard kopjes koffie worden per dag geconsumeerd, maar een stormachtige mix van stijgende temperaturen, extreme weersituaties en hardnekkig ongedierte bedreigt de koele bergflanken, de optimale biotoop van een koffieboon.

“De koffie-industrie ligt wakker van de stijgende temperaturen omdat het de aanbodzijde van kwaliteitskoffie grondig door elkaar belooft te schudden. De eerste effecten zijn trouwens al merkbaar”, zegt dokter Tim Schilling, directeur van het World Coffee Research-programma, aan The Guardian. “Het is eveneens vrij evident dat klimaatverandering de productie in negatieve zin zal beïnvloeden. Op lange termijn zullen de koffieprijzen de pan uit swingen. Allemaal ten gevolge van de opwarming van de aarde.”

Grootste bedreiging
Mauricio Galindo van het intergouvernementele Interational Coffee Organisation is eveneens bezorgd: “Klimaatverandering is zonder twijfel de grootste bedreiging voor de industrie. Als we onszelf niet voorbereiden, stevenen we af op een catastrofe.” Koffiedrinkers zullen de nefaste effecten merken in hun smaakpapillen én portemonnee, maar de 25 miljoen huishoudens rond de wereld wiens inkomen volledig van koffie afhangt, zullen pas echt getroffen worden.

’s Werelds meest vooraanstaande klimaatwetenschappelijke onderzoekscel, het IPCC, zal de desastreuze effecten van de klimaatopwarming op de koffieboon opnemen in een nu al toonaangevend rapport over de mondiale impact van klimaatverandering.

Supervarieteiten
Alle factoren van klimaatverandering in beschouwing genomen stelt Galindo: “In het worstcasescenario zullen slechts enkele productieplaatsen standhouden.” Brazilië, Viëtnam, Indonesië, Columbia en Ethiopië zijn de grootste producenten en zullen de middelen hebben om te overleven. “Maar Centraal-Amerika, Laos, Peru, Burundi en Rwanda hebben het zitten: voor hen is alle hoop verloren.”

De grote middelen worden nu ingezet om nieuwe koffievariëteiten te ontwikkelen die hogere temperaturen en ongedierte kunnen weerstaan. Binnenkort ontwikkelen wetenschappers wellicht de eerste “supervariëteiten”. Schilling van het World Coffee Research is optimistisch: “Deze strategie heeft het potentieel om de koffie-industrie redden. Maar tijd wordt onze belangrijkste vijand. Het is een race tegen de klok die we tien jaar eerder gestart moesten hebben.”

Bron: DeMorgen.be

By


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.