Gezondheid, Koffie

Koffie goed voor je lever

12 dec , 2014  

Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie is goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.

In totaal deden bijna 28.000 volwassenen mee aan het Amerikaanse onderzoek. Zij moesten hun ‘koffie drinkgedrag’ 24 uur lang bijhouden via een vragenlijst. Vervolgens werd hun bloed geanalyseerd, waarbij er vooral werd gekeken naar de stoffen die in verband staan met de leverfunctie. Dit is de stof GGT, die aangeeft of er sprake is van leverziekten of aandoeningen aan de galwegen. Daarnaast geeft de hoeveelheid van de stoffen ALT, AST en ALP aan in welke mate er sprake is van schade aan de levercellen.

Hoe meer koffie, hoe beter
Deelnemers die drie of meer kopjes koffie per dag dronken, hadden lagere niveaus van ALT, AST, ALP en GGT in het bloed in vergelijking met mensen die geen koffie dronken. De onderzoekers vonden ook lagere niveaus van deze stoffen bij mensen die alleen cafeïnevrije koffie dronken. Al was deze groep was aanzienlijk klein.

Gezondheidseffecten
De resultaten van dit onderzoek zijn dus goed nieuws voor koffielovers. Al moet wel in het achterhoofd gehouden worden dat in dit onderzoek slechts de koffie-inname van één dag wordt bekeken en niet voor een langere duur. Maar daarnaast werden er ook al eerder positieve gezondheidseffecten van koffie gevonden. Zo zou koffie het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, niet-alcoholische leverontsteking, levercirrose en leverkanker verlagen.

Bron: Koffiegek.nl

By


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.