Events, Horeca, Koffie

Black & Bloom wint Misset Horeca Koffie Top 100

15 sep , 2016  

Nergens in de Koffie Top 100 trof de jury zóveel theoretische kennis over het product, de bereiding en de machines als bij Black & Bloom in Groningen. Die diepe theoretische kennis weet eigenaar Gerben Engelkes te combineren met fantastische zwarte koffies en eigenzinnig, Gronings gastheerschap. De kennis van en liefde voor het vak zijn ongeëvenaard, net als zijn koffies. En dus is Black & Bloom de terechte nummer één in de Koffie Top 100 2016.

Temidden van bijna 300 collega’s kreeg Engelkes maandag 12 september de award, oorkonde en bloemen uitgereikt op het podium van Studio 21 in Hilversum.

Twee jaar terug debuteerde Black & Bloom op plek twee in de lijst. Vorig jaar nam Engelkes even een ‘wedstrijdpauze’, om dit jaar beter dan ooit terug te komen.

Hij overstelpt gasten met technische termen en feitjes, zet intussen stoïcijns de meest fantastische koffies die hij vervolgens met zijn typische Gerben-grijns presenteert. We zeiden het twee jaar geleden en herhalen het nu weer: als koffie een wetenschap zou zijn, was Gerben Engelkes hoogleraar.

Filterkoffie
De hoofdjury is vooral onder de indruk van de filterkoffie die Engelkes bereidt op de Kalita wave. ‘Dit is technisch heel goed, de beste filter die ik in tijden heb geproefd’, is het commentaar.

De Kenya Nyeri Kanchogo PB gonst van de aroma’s: floraal, zoet, fris, met een hint van rabarber, besjes en vanille. En dat is precies ook de omschrijving die Engelkes geeft: wat hij belooft, maakt hij ruimschoots waar in de kop. ‘Dit is het seizoen voor Keniaanse koffie’, doceert Engelkes. ‘Die zijn nu op hun best.’

Bergamot en kardemom
Uit buurland Ethiopië haalt hij de koffie voor zijn espresso. De Guji Shakiso heeft zoete aroma’s van rijp fruit en vanille, citrustonen van bergamot en de kruidigheid van kardemom en laurier. ‘De balans is zeer mooi. Nog één aub!’, noteert de hoofdjury.

Het mondgevoel is romig en dik, de smaak spannend. ‘Koffie uit de Guji-regio is heel fris. Dat is een gewaagde keus, die heel goed uitpakt’, meent de hoofdjury. ‘Dit is de beste espresso uit de top van de ranglijst.’

Hij maakt de cappuccino met espresso van Ethiopië Yirgacheffe Cheleletku-1, gebrandt door Caffènation. Die komt in de smaak mooi door de melk heen: fris geel fruit als abrikoos en perzik, lavendel en kruidnagel.

Ambacht
Vader Engelkes was ijsmaker, zijn vrouw Karin is banketbakker en Gerben zelf brandt sinds januari zijn eigen bonen. In de zaak komen deze drie ambachten terug. In het gebak voor bij de koffie en in koude koffiedranken met huisgemaakt vanilleijs.

Afgelopen mei werd Engelkes vierde in de Dutch Brewers Cup, met een zelfgebrande koffie. Daar was hij megatrots op, omdat hij nog maar zo kort zelf brandt. En nu kan hij weer trots zijn, op de eerste plek op in de Koffie Top 100. Om het op z’n Gronings te zeggen: het kon minder.

Bron: MissetHoreca.nl

, , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.