Events, Horeca, Koffie

Anneke Peters wint Barista Challenge 2016

22 mrt , 2016  

Barista Anneke Peters van Bagels & Beans Deventer won gisteren de finale van de Barista Challenge 2016 tijdens de derde editie van het Amsterdam Coffee Festival. Zij volgt hiermee Milou Savelkoul op die in 2015 de titel won. Zij wint hiermee een geheel verzorgde reis naar World of Coffee 2016 in Dublin. Ronald Bakker, oprichter van Bagels & Beans: “Ik ben verschrikkelijk trots op Anneke en mede-finalist Tarana.”

Plantaardige koffie
De finale van de Barista Challenge vond plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Voorafgaand aan het internationale koffiefestival waren acht inzendingen geselecteerd waaruit het publiek vijf finalisten kon kiezen. Naast Anneke Peters wist ook Tarana Labuche van Bagels & Beans Piet Heinplein Den Haag zich te kwalificeren. De opdracht: creëer een plantaardige signature coffee.

Koffie met gember en witte chocolade van sojamelk
Een professionele jury die oordeelde op basis van smaak en techniek wees de signature coffee Zenzero Latte van Anneke Peters aan als winnaar, een koffie met gember en witte chocolade van sojamelk. Zij wint hiermee een reis naar World of Coffee 2016. “Ik heb er echt ontzettend veel zin in!”, vertelt Anneke enthousiast. “Het lijkt me een unieke ervaring om barista’s op het allerhoogste niveau aan het werk te zien”. Nele Joris uit België werd tweede met signature coffee Chilled Cold Brew Nutter en Edina Matusik uit Hongarije ontving de derde prijs voor haar creatie Summer Picnic.

Geen druppel koffie
De 23-jarige barista had deze uitslag niet verwacht, maar wel gehoopt. Anneke: “Er deden ook buitenlandse barista’s mee, ik wist dat de lat daardoor extra hoog zou liggen. Tijdens de wedstrijd merkte ik dat we allemaal heel dicht bij elkaar zaten. Iedereen heeft echt uitgepakt met verse ingrediënten, dus het bleef spannend tot het eind.”
Het meest bijzondere is misschien wel dat de Deventerse tot drie jaar terug geen druppel koffie dronk. “Toen ik bij Bagels en Beans ging werken, had ik nog nooit eerder koffie gedronken en vond ik het ook echt niet lekker”, herinnert Anneke zich. “Aangezien ik als barista aan de slag ging, moest ik espresso proeven om de smaken te leren kennen. Zodoende ben ik koffie echt lekker gaan vinden.” En tegenwoordig? “Het liefst drink ik een goede cappuccino.”

Witte chocolade van sojamelk
Anneke was eerder al finalist bij de interne baristakampioenschappen van Bagels & Beans: “Hiervoor moest ik ook een signature coffee maken. Zo was ik al op het idee van de witte chocolade en gember gekomen. Nu ging het echter om een plantaardige drank, dus dat was een nieuwe uitdaging. Uiteindelijk heb ik witte chocolade van sojamelk kunnen vinden. Na uitvoerig testen met gasten, vrienden en collega’s heb ik de juiste verhoudingen bepaald.”

Bron: Lunchroom.nl

, , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.