Koffie

Schoner water op koffieplantages dankzij certificering

10 sep , 2014  

Duurzame landbouw en het bewuster omgaan met afval en chemicaliën speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de waterkwaliteit van beken en rivieren. Dat concluderen onderzoekers van het Colombiaanse onderzoeksinstituut Cenicafe, die de waterstromen op boerderijen met Rainforest Alliance certificering in het land vergeleken met die op boerderijen zonder.

Criteria
Om in aanmerking te komen voor Rainforest Alliance certificering moeten koffieboeren voldoen aan een uitgebreide set van sociale, ecologische en economische normen, waaronder criteria voor het beschermen en verbeteren van de kwaliteit van water op de plantages.

Zo moeten ze afvalwater behandelen, het leefgebied van planten en dieren langs beken beschermen en het gebruik van schadelijke landbouwchemicaliën beperken, om te voorkomen dat deze in de waterstromen terechtkomen.

Waterkwaliteit
Het onderzoek van Cenicafe laat duidelijk zien dat deze duurzame manier van koffie verbouwen ook echt effect heeft op de waterkwaliteit van de lokale waterwegen. En indirect op de levens van de lokale gemeenschappen en wilde dieren die van dit water afhankelijk zijn.

De onderzoekers hebben de waterkwaliteit op de verschillende plantages gemeten door te kijken naar een aantal sleutelfactoren van watergezondheid. “Denk aan de aanwezigheid van gevoelige ongewervelde waterdieren, erosie en vegetatie langs de waterkant en de zuurstof-en pH-waarde van het water”, legt David Hughell, onderzoeksanalist bij de Rainforest Alliance uit.

Afval
Veel boeren weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met hun afval en chemicaliën die ze gebruiken om de gewassen te beschermen tegen ongedierte en ziektes. Norbey Lasso Rocha vertelt hoe het water op zijn boerderij La Esmeralda in Colombia is verbeterd sinds ze duurzamer zijn gaan werken.

“Voordat we de Rainforest Alliance certificering kregen was de waterkwaliteit van onze beek erg slecht. Het water stonk verschrikkelijk. We gooiden ons afval in de beek, en hadden onze riolering erop aangesloten. Ook sproeiden we onze gewassen met giftig landbouwgif, wat rechtstreeks in het water terechtkwam. Nu is de kwaliteit van ons water flink verbeterd. We behandelen ons afvalwater en dumpen niet langer meer ons afval in de beek.”

Als consument kun je koffieboeren helpen om hun lokale waterwegen en de habitat eromheen te beschermen en verbeteren. Kijk bij het kopen van je koffie, thee, chocolade of pinda’s naar ons keurmerk, het groene kikkertje. Om een lijst van producten te vinden die ons keurmerk hebben ga naar Shop the Frog.

Bron: TheFrogBlog.nl

By


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.