Koffie

Koffieconsumptie lager in grote steden

12 nov , 2014  

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt minder koffie gedronken dan in de rest van Nederland. In de drie grootste steden van Nederland heeft koffie een aandeel van 18 procent terwijl in de rest van Nederland bijna een kwart (23%) van alle drankjes koffie is. Het relatief jonge publiek in de grote stad staat meer open voor andere type drankjes of koffievariaties dan mensen uit de provincie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar drinkgedrag van voedingsmiddelenconcern Nestlé gehouden onder 2.000 Nederlanders die samen zo’n 27.000 drinkmomenten registreerden.

Afwijkend drinkgedrag in grote steden
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft koffie een aandeel van 18 procent van het dagelijks drinkgedrag, dat is 5 procent minder dan in andere delen van het ons land. In plaats van koffie drinkt men in de grote stad meer andere drankjes zoals sap, alcohol, frisdranken en zuivel. Ook binnen koffieconsumptie zien we in grote steden dat er meer variaties gedronken worden zoals cappuccino, latte macchiato en espresso aldus Nestlé. In andere delen van Nederland drinkt men meer koffie en in Noord-Nederland (28%) het meest. Maar ook in West-Nederland (24%), Zuid-Nederland (24%) en Oost-Nederland (23%) wordt meer koffie gedronken dan in de grote steden.

Drie grote steden 18%
West-Nederland 24%
Noord-Nederland 28%
Oost-Nederland 23%
Zuid-Nederland 24%
Heel Nederland 23%

Tabel 1 Percentage koffie per regio

Jongeren vormen hun smaak door drankjes uit te proberen
Dat er in grote steden meer verschillende type drankjes worden gedronken ligt volgens Nestlé, bekend van de koffiemerken Nescafé en Nescafé Dolce Gusto, aan de bevolkingsopbouw die in grote steden jonger is. Juist deze groep consumenten is bereid verschillende type drankjes zoals frisdranken en energydranken uit te proberen. Ze zijn hun smaak nog aan het vormen en drinken meer drankjes om te kijken wat ze lekker vinden. Zo ook op het gebied van koffie; jongeren drinken namelijk ook meer koffievariaties dan ouderen (31% om 19%). Vooral cappuccino’s, Wiener Melanges en latte macchiato’s zijn populair.

“Het verschil in de grote steden met de rest van Nederland is behoorlijk. De oorzaak is dat er meer jongeren wonen. Zij lopen meestal voorop met trends, ook binnen voeding en dranken”, aldus Arthur van Keeken, Business Executive Manager Coffee & Beverages bij Nestlé Nederland. “We volgen deze groep dan ook nauwlettend. ’s Ochtends drinken ze een macchiato of cappuccino en ’s middags bijvoorbeeld een latte hazelnut, maar wat drinken ze morgen? Daar doen wij steeds onderzoek naar en ontwikkelen we nieuwe producten voor. Een goed voorbeeld is de recent geïntroduceerde Chai Tea Latte, een spannende en exotische thee die je ‘instant’ klaarmaakt.”

Over het onderzoek De deelnemers aan het onderzoek hielden de drinkmomenten inclusief kraanwater van één dag bij en registreerden dit online. Om respondentvermoeidheid (respondent fatigue) tegen te gaan registreerden respondenten niet meer dan 10 gebeurtenissen. Het veldwerk werd gespreid om zowel weekdagen en weekenden te dekken. Aanvullend werden er interviews uitgevoerd. In totaal werden 26.878 drinkmomenten geregistreerd.

Het onderzoek hanteert de volgende regioverdeling:

  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drenthe
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland
  • Zuid-Holland: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland, Flevoland

,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.