Horeca, Koffie

Koffie Top 100, nummer 1: De Blonde Pater

16 sep , 2015  

De koffiekwaliteit is hoog, het enthousiasme van het team onbegrensd. De Blonde Pater in Nijmegen staat al hoog in de ranglijst sinds de start van de Koffie Top 100 in 2012. Na twee keer 15e en vorig jaar 10e, staat dit koffie-instituut nu op het bovenste treetje.

Er zijn gelukkig steeds meer bedrijven waar je een goede kop koffie kunt drinken, maar De Blonde Pater is echt van een andere categorie. De koffie is van een constante en hoge kwaliteit, maar vooral het enthousiaste team, hun honger naar koffiekennis en de aanwezige kwaliteit maken dit tot een terechte winnaar. Toen de inmiddels overleden Louis Claus 27 jaar geleden – samen met Nicki Maas – De Blonde Pater opende, was het een ‘gewoon’ cafeetje.

In de jaren erna bouwden de twee het bedrijf steeds verder uit en een jaar of vijftien geleden kwam koffie serieus in beeld. Al snel groeide De Blonde Pater uit tot een koffie-instituut, waar menig topbarista het vak leerde. Iedereen die wat van koffie wilde weten, ging op bedevaart naar ‘De Pater’. Aan de Nijmeegse Houtstraat werd gepionierd met de nieuwste technieken op koffiegebied én het was een van de eerste bedrijven in Nederland waar een Kees van der Westen staat. Top op de dag van vandaag is De Blonde Pater een geliefd adres bij koffiekenners en topbarista’s.

Trainingsruimte
Ook is De Blonde Pater de wereldberoemde Brabantse machinebouwer nog altijd trouw. Op de bar staat een driegroeps Spirit te pronken, boven in de trainingsruimte een Mirage. Die trainingsruimte getuigt hoe serieus hier, ook na het overlijden van Claus in 2012, met koffie wordt omgegaan. Nieuwe medewerkers komen niet zomaar bij de espressomachine terecht, dat duurt gemiddeld zo’n anderhalf jaar, waarin veel op de Mirage wordt geoefend. Ook houdt het personeel daar onderlinge competities latte art, waarvan de resultaten op een fotowand achterin de zaak hangen.Als de hoofdjury langskomt, zijn barista’s van dienst Mandy Siemons en Eva Broeder, beiden ook assistent-bedrijfsleider en daarmee de rechterhanden van Maas en bedrijfsleider Rudi Kumkuti. Zij zetten de zeskoppige jury als eerste een long black van Daterra, een single origin uit Minas Gerais in Brazilië voor. Daterra is een van de meest duurzame plantages in Zuid-Amerika en alleen al daarom een goede keus. De smaak is subtiel, met tonen van chocolade, citrus en amandel. Zeker als hij wat afkoelt, komt de smaak meer naar voren in de mond en wordt ook wat zoeter.

Daarna krijgt de jury een filterkoffie uit de espro-press, de trots van De Blonde Pater, waarmee ze laten zien nog altijd voorop te lopen in de koffiescene. Vorig jaar was de jury al onder de indruk van dit apparaatje, een soort metalen dubbelwandige french press, met een dubbel metalen microfilter om nog meer gruis tegen te houden. Door de dubbele wand is de koffie erg heet, maar na afkoelen – of nog beter: karaferen – is de smaak van de Ethiopische Harrar zacht en soepel. De geur is een explosie van bosbes en nootmuskaat, de bessen komen ook in de smaak duidelijk terug. De espresso van Daterra heeft chocola en grapefruit, maar met een scherp randje. Het mondgevoel is wel fijn rond en vol.

De cappuccino ten slotte heeft een volle, dikke schuimlaag. Vooral de espresso komt terug in de smaak, met een beetje meer zoet van de melk zou hij nóg mooier van smaak zijn.Alle koffies worden door Siemons en Broeder aan tafel gepresenteerd en van uitleg voorzien. Het enthousiasme straalt van de dames af, en bedrijfsleider Kumkuti laat dat met plezier aan hen over. Hij laat weten dat De Blonde Pater niet stilstaat. Er komt binnenkort een driptower voor coldbrew koffie, met hopelijk bonen van oud-Pater-medewerkers Rose van Asten en Liesbeth Sleijster, die met hun Nijmeegse koffiebedrijf Cocoon ook bonen gaan branden. Nu worden op jaarbasis in De Blonde Pater ruim 100.000 espresso’s à 16 gram gemaakt, dat is 1600 kilo.

Oordeel van de vakjury
In de vakjuryronde werd De Blonde Pater beoordeeld door Radboud Bergevoet, redacteur van Misset Horeca en bedenker van de Koffie Top 100. ‘Een verfijnde doordrinkbare filterkoffie, die aan smaak en mondgevoel wint als hij afkoelt. Ronduit lekker. Een lekker krachtige en korte espresso, bijzonder goed. Aan de cappuccino klopt alles, maar dat is ook zo’n beetje het handelsmerk van De Blonde Pater. Er zijn maar weinig bedrijven in Nederland die dit niveau halen.’

De Blonde Pater
Houtstraat 62, Nijmegen
Blondepater.nl

Brander: Peeze
Machine: Kees van Westen Spirit
Melk: Melkunie Vers

Bron: Misset Horeca

, , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.