Koffie

Alles wat je over rode wijn wilt weten

2 jan , 2019  

Wil (en mag) je naast koffie en thee ook wijn gaan serveren in je koffiebar maar heb je geen idee hoe je je aanbod gaat samenstellen, dan hebben we hier een overzichtje met de kenmerken van een aantal populaire rode wijnen. Dat zal je zeker helpen om de keuzestress, waar je in een restaurant of bij de wijnhandelaar aan bloot staat, te beperken.

Wat zijn de meest gangbare rode wijnen?

Merlot 
Een zachte rode wijn met de smaak van zwarte kersen en chocola. De wijn ruikt naar donker fruit (kers, braam en bes), specerijen, leer, rook en lieflijke viooltjes.
Alcoholpercentage: 11% – 12%

Pinot Noir 
Een lichte, frisse rode wijn, afkomstig van een gevoelige en moeilijk te verbouwen druivensoort. Ruikt naar kersen en aarbeien, soms met een vleug van rozen of viooltjes. Hoe meer zon de druif kreeg, hoe zachter de tannines*
Alcoholpercentage: 13% – 14%

Sangiovese 
Dit beroemde Toscaanse druivenras is een ware kameleon. Een jonge Sangiovese smaakt fruitig naar cassis, bramen en zure kersen. Aroma’s zoals truffel, bosgrond en paddenstoelen komen tijdens het verouderingsproces meer naar voren. Heeft een stevige tannine*
Alcoholpercentage: 13,5% – 15%

Cabernet Sauvignon 
De beroemdste druif, ook Koning Cab genaamd. Zeer aromatische, paarsrode wijn van hoge klasse met veel structuur en kracht. Ruikt naar specerijen als tabak, peper en ceder en kers, pruim, zwarte bes en vanille. Bevat veel tannine*
Alcoholpercentage: 13,5% – 15%

Syrah 
In Australië ook Shiraz genoemd, is een dieprode wijn, vol, krachtig en kruidig, Maakt vanaf 1990 een sterke opmars. Een jonge Syrah ruikt naar rijp, rood fruit zoals cassis en peper. Oudere Syrahwijnen hebben ook tonen van pruim, framboos, zwarte bes, zoethout, ceder en bloemen. Bevat veel tannine*
Alcoholpercentage: 14% – 15%

Malbec 
Een diepgekleurde, stevige rode wijn met krachtige tannines*. De smaak is klimaatafhankelijk. Malbec uit een warm klimaat ruikt naar bramen en pruimen, Malbec uit een koeler klimaat juist naar kers en framboos. Verder nog tonen van tabak, vanille en cacao.
Alcoholpercentage: 13,5% – 15%

Tempranillo 
De belangrijkste inheemse Spaanse blauwe druif produceert een zachte, soepele en fruitige rode wijn, die naar aardbeien en frambozen ruikt. Als er in eikenhouten vaten wordt gerijpt is de smaak voller en rijker, met een vleug vanille. Wordt vaak gebruikt samen met druiven als garnache, mazuelo en graniano. Dat levert kruidige en aardse smaken als tabak op.
Alcoholpercentage: 13% – 14,5%

Grenache 
Ook bekend onder de naam Garnacha. De druif is warmteverslaafd. Een zeer fruitige, zoete wijn met weinig zuur. Smaakt naar kers, vijgen, bramen, peper en cacao. Geen wijn om te bewaren
Alcoholpercentage: 14% – 15,5%

Nebbiolo 
Een roodbruine, krachtige en sterk geurende wijn met veel tannine en met relatief weinig kleur. Verliest bij veroudering snel kleur.
Smaakt naar frambozen, bloemen en paddenstoelen, bosgrond en teer.
Alcoholpercentage: 12,5% – 13%

Last but not least. Wijn blijft een kwestie van smaak. Neem altijd de tijd om een wijn te ruiken en te proeven. En probeer vooral ook eens iets nieuws uit!

*Tannine is een verzamelnaam. Bepaalde chemische verbindingen zijn van invloed op de kleur en smaak van wijn. Ook in eikenhouten vaten, waar wijnen in rijpen, zit tannine. Tannine zit in de pitjes, steeltjes en schillen van de druif. Het komt met name bij het gistingsproces in rode wijn terecht. Tannine draagt bij aan de houdbaarheid van de wijn. Het gaat oxidatie tegen

, , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.