Gezondheid, Koffie

Actiever werken met koffie?

6 nov , 2018  

Koffie, iedereen kent het. Het is een van de meest gedronken drankjes op kantoor. De koffiemachine staat in de ochtenduurtjes altijd aan. Maar waarom? Koffie staat bekend als het middel waar je wakker van blijft. De motor van het kantoor zou je kunnen zeggen. De meeste mensen denken dat je van koffie beter werkt, actiever wordt en als je moe bent, dat je even goed wakker wordt.

Maar waar is dat op gebaseerd?
Nu is er een onderzoek geweest wat een heel andere kant liet zien. Onderzoek van de Johns Hopkins Medical School liet zien dat koffie op korte termijn goed werkt. Maar wanneer er op lange termijn wordt gekeken is het toch een ander verhaal, op lange termijn ga je juist slechter presteren door koffie.

Dit is precies hetzelfde geval met energie drankjes. Het eerste uurtje voelt het alsof je de wereld aan kan. Maar nadat het middel is uitgewerkt ben je nog meer uitgeput als eerst. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je actief wordt, maar als het uitgewerkt is heb je weer Cafeïne nodig. Laat die koffiemachine dus maar even staan.

Tijd om te stoppen dus?
Hier zijn nog eens 7 redenen om te stoppen.

  1. De cafeïne in koffie verhoogt de catecholamines, je stresshormonen. Deze stressreactie roept cortisol op en verhoogt de insuline. Insuline verhoogt de ontsteking en daarom kan het zijn dat je je wederom, na het drinken van koffie weer slecht voelt.
  2. Bestanddelen in koffie kunnen problemen veroorzaken wanneer je geneesmiddelen hebt ingenomen. Door het drinken van koffie kan dit dan probleem veroorzaken met het ontgiftingsproces in je lever. Tevens werken sommige medicijnen minder goed door het drinken van koffie. Even opletten dus.
  3. Het grootste nadeel van koffie is het effect op je slaap. Koffie vermindert namelijk de REM-slaap. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het inslapen, maar ook voor de kwaliteit van de REM-slaap die wordt verminderd door de cafeïne. De REM-slaap is de slaap die ervoor zorgt dat je spieren goed tot rust komen. Dat is dus een cruciaal deel van je slaap.
  4. Ongefilterde koffie bevat het grootste aantal goede antioxidanten, maar lekt ook de meeste diterpenen in uw systeem. Deze diterpenen zijn gekoppeld aan hogere niveaus van triglyceriden, LDL- en VLDL-niveaus. Wat dit betekend is dat al deze dingen ervoor zorgen dat je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten loopt, die ook kunnen zorgen voor diabetes.
  5. Gewenning aan cafeïne verlaagt de insulinegevoeligheid, waardoor het moeilijk wordt voor je cellen om op de juiste wijze op de bloedsuikerspiegel te reageren. Hoge bloedsuikerspiegels leiden tot arteriële achteruitgang en verhoogd risico op sterfte gerelateerd aan hart- en vaatziekten.
  6. Bij het drinken van koffie denk je gelijk aan warme, schuimige zoete room en suiker. Dat is een slecht beeld. Koffie heeft namelijk een cultuur geïnspireerd die verslaafd is aan de zoete en zachte smaken van koffie in de ochtend. Zo erg zelfs dat het ontbijt soms overgeslagen wordt, of koffie het nieuwe ontbijt wordt. En dat is om meerdere redenen niet goed. Bijvoorbeeld: een gezond ontbijt geeft je namelijk ook de energie die je nodig hebt om de dag door te komen.
  7. Verslaving is vaak een serieus probleem bij de meeste koffiedrinkers en dat maakt het echt moeilijk om te vertrouwen op de natuurlijke energiebron van het lichaam. Teveel koffie drinken is ook niet goed. Probeer eens een dagje de helft van de hoeveelheid koffie te drinken van wat je normaal drinkt. In plaats daarvan zet die koffiemachine eens uit en eet wat gezonds wat voor energie zorgt, fruit bijvoorbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.